Elithis Tower din Dijon produce mai multa energie decat consuma!

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 13.10.2010   |   
0 comentarii

2010_10_13 Elithis TowerTe-ai gandit vreodata ca o cladire de birouri poate produce mai mult decat consuma? Ma refer la un aer mai curat in mijlocul orasului, proprietari si chiriasi mai responsabili si, de ce nu, chiar si energie electrica. Imagineaza-ti cum ar fi ca Tower Center International, de altfel cea mai inalta cladire din Bucuresti (cu 120 de metri), ar putea produce electricitatea necesara pentru iluminarea parcului Kiseleff, de peste drum. Sau Casa Presei Libere, care ar putea asigura iluminatul public din Herastrau doar din resurse regenerabile si, daca se poate, gratuit. Sau BRD Tower care ar putea asigura electricitatea necesara iluminarii nocturne din Piata Victoriei. Vointa sa fie, ca de tehnologie avansata nu ducem lipsa!

 

La un an de la inaugurare, Elithis Tower din Dijon (Franta) ramane singura cladire de birouri din lume care produce mai multa energie electrica decat necesarul anual. Vorbim despre un imobil de 10 etaje si o suprafata totala de aproape 5017 metri patrati, a carui constructie, cu tot cu utilitatile energetice verzi, a costat aproximativ 10 milioane de dolari.

 

Construit din lemn si materiale de izolatie reciclate, Elithis Tower are 330 de panouri fotovoltaice pe acoperis, precum si scuturi de protectie care elimina surplusul de agent termic, permitand accesul luminii naturale in toata cladirea. In acelasi sistem, emisiile din birouri sunt preluate si reutilizate de sistemul energetic al acestui edificiu.

 

Pe langa aceste dotari, toti cei care au acces in cladire sunt incurajati sa respecte un plan de proceduri cu responsabilitate crescuta fata de protectia mediului inconjurator si economia de resurse, de la hartia din imprimante la consumul de apa si electricitate. Rezultatul este vizibil pe un panou amplasat la receptie, unde sunt afisate datele de energie si economii preluate de la cei 1.600 de senzori montati pe toate cele 10 etaje.

 

Datorita participatiei financiare la construirea Elithis Tower, municipalitatea din Dijon beneficiaza in mod direct de surplusul energetic ”fabricat” de aceasta cladire de birouri, in vederea iluminatului public. De aici, e lesne de inteles cum facturile la electricitate si ale resurse sunt reduse la minim, pastrand eleganta urbana a unui oras cu adevarat modern.

 

2010_10_13 Elithis Tower_1

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite