Snow Cooling

Energie regenerabila din zapada, pe aeroportul din Sapporo

Autor: Hitechpedia Guru   |   
Data: 14.12.2012   |   
0 comentarii

Masini blocate pe autostrada, trafic dificil in oras, trotuare alunecos. Craciun, sanius, oameni de zapada, munte, schiuri, snowboarding, bataie cu bulgari. Iata numai cateva dintre lucrurile care imi vin in minte ori de cate ori ma gandesc la zapada.

 

Oricat de nepregatite ar fi autoritatile de la noi privind nisorile abundente din Romania, in ultimele zile, exista totusi si cateva intrebuintari inteligente ale zapezii. De exemplu, managerii aeroportului New Chitose din orasul japonez Sapporo colecteaza zapada asternuta, o topesc si pastreaza apa rezultata la o temperatura scazuta, pana la primavara, cand se incalzeste vremea.

 

Apoi folosesc zapada topita pentru a raci lichidul folosit in sistemul de climatizare al aeroportului. Potrivit oficialilor din ministerul nipon pentru Terenuri, Infrastructura, Transport si Turism, apa rezultata din topirea zapezii stranse de pe aeroport acopera 30% din necesarul instalatiei de climatizare a acestui aeroport.

 

In alta ordine de idei, in loc sa se planga de troienele abundente, managerii aeroportului din Sapporo reusesc sa economiseasca resurse importante si in acelasi timp sa taie emisiile de dioxid de carbon cu 2.100 de tone pe an. Ceea ce nu e deloc rau.

 

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite