Energie regenerabila: Tramvaiele ULF din Oradea recupereaza pana la 30% din electricitatea consumata

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 18.01.2010   |   
1 comentarii

sc_upload_file_Picture1_2000001678791Productia de energie din surse ecologice a devenit o prioritate la nivel global. Insa nu ne putem raporta exclusiv pe descoperirile tehnice privind transformarea vantului, a energiei valurilor si energiei solare in curent electric. Pentru o dezvoltare durabila si responsabila fata de mediul inconjurator, este necesar a sti cand si mai ales cum sa economisim aceasta energie electrica.

 

In Indexul Verde al Oraselor din Europa intocmit de Economist Intelligence Unit (EIU) si prezentat de Siemens la Conferinta Natiunilor Unite pentru Schimbarile Climatice – COP15 care a avut loc la Copenhaga (Danemarca), in intervalul 7-18 decembrie 2009, la capitolul Energie, primele trei orase din cele 30 studiate au fost Oslo (Norvegia) cu 8,71 puncte, Copenhaga cu 8,69 puncte si Viena (Austria) cu 7,76 puncte.

 

2010_01_18_Energie_regenerabila_tramvaiele ULF_2

 

In transportul in comun la nivel european, Siemens a reusit implementarea unor sisteme inteligente de regenerare a energiei de franare a vehiculelor de pe caile ferate urbane, ducand astfel la economii de energie de pana la 30%. Un exemplu in acest sens este metroul V-car din Viena. Fiind propulsat de un motor electric 750 V DC, acest metrou atinge o viteza maxima de 80 km/h. Este compus din sase module si dispune de un total de 260 de locuri. Datorita franarilor frecvente, acest metrou isi recupereaza o parte din curentul electric folosit chiar din forta franarii.

 

Un alt sistem la fel de inteligent este cel implementat pe tramvaiele ULF cu podea foarte joasa. Regia Autonoma de Transport Local Oradea (OTL-RA) ruleaza 10 astfel de tramvaie, deservind 240.000 de locuitori. In resedinta de judet a Bihorului, aceste tramvaie strabat zilnic peste 37 de kilometri, pe cinci trasee diferite. La fel ca si in Viena, numarul de statii si zone unde franarile sunt foarte frecvente, recuperarea prin franare a celor 30% din curentului electric consumat a dus la economii substantiale la electricitate, resimtite de regia care le opereaza.

Comentarii

Iris

Buna ziua,
as dori sa va contactez pentru cateva informatii suplimentare cu privire la mobilitatea electrica. As avea nevoie de informatii specifice, un studiu de piata in Romania.
Ma puteti contacta pe adresa de mail mentionata mai sus.
Multumesc,
Iris POP

6.05.2010

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite