poza1

Energie solara din inalbitori si lumina la litru

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 11.09.2012   |   
0 comentarii

Ideea apartine catorva studenti de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) si a fost dezvoltata pentru a inlocui sistemele de iluminare pe baza de petrol lampant, folosite la scara larga in tarile aflate in curs de dezvoltare. Pe langa faptul ca polueaza aerul, acestea emit cantitati mari de dioxid de carbon precum si gaze toxice pentru sanatatea celor care le folosesc.

Pentru a obtine lumina la litru, studentii MIT au umplut un recipient din plastic cu apa si inalbitor de rufe, pe care apoi l-au montat in plafon. Lumina solara intra in contact cu aceasta solutie, ceea ce face ca pet-ul sa lumineze asemenea unui bec de 60 de wati. In plus, inalbitorul din apa elimina orice posibilitate ca in sticla sa apara alge sau bacterie, pentru o perioada de pana la cinci ani.

Asa-zisul bec cu lumina solara ‘stocata’ in sticle de plastic nu necesita nicio conectare la o sursa de electricitate. Singurul dezavantaj consta in faptul ca in conditii de ploaie sau de cer noros, intensitatea luminii propagate in interiorul locuintei este evident mai mica.

Aceasta inventie a fost posibila in cadrul proiectului My Shelter Foundation dezvoltat de MIT, prin care li s-a cerut participantilor sa creeze lampi solare a caror intretinere sa nu necesite niciun ban. Studentii care au creat lumina la litru si-au planificat sa instaleze PET-uri luminiscente intr-un milion de locuinte din Filipine.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite