EPFL

Energie solara stocata sub forma de hidrogen

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 16.11.2012   |   
0 comentarii

Vorbim de mai mult timp despre parcuri imense de energie solara, tehnologii fotovoltaice, alimentatoare portabile si sisteme solare care pot fi utilizate acasa. Dar ce facem cu energia pe care o receptam de la soare? Ca regula generala, energia fotovoltaica este stocata in baterii speciale si apoi e intrebuintata pentru diverse sisteme si dispozitive. Totusi daca nu o folosim rapid, aceasta energie e pierduta la fel de repede cum este obtinuta.

 

Pentru cercetatorii de la Scoala Politehnica Federala din Lausanne (EPFL – Ecole Polytechnique Federale de Lausanne), acest subiect s-a transformat intr-o tema foarte serioasa. Si, de putina vreme, intr-o solutie incredibil de ieftina: transforma energia solara in hidrogen.

 

Reactia are loc cu ajutorul unor celule fotovoltaice speciale prevazute cu cate un semiconductor si un strat de rugina. Totul se petrece in interiorul celulei fotovoltaice nou create. Doua straturi separate din celula fotovoltaica genereaza electronii prin aport de lumina.Electronii sunt folositi pentru a separa moleculele de apa si a le reforma in oxigen si hidrogen. Apoi semiconductorul preia reactia oxigenului, iar intr-o alta portiune elibereaza hidrogenul.

 

Potrivit cercetatorilor care au facut posibile aceste reactii, cea mai scumpa componenta a unei astfel de celule fotovoltaice e sticla. Deocamdata eficienta acestei proceduri e de cel mult 3,6%, insa se preconizeaza atingerea potentialului maxim de recuperare a energiei, de 16%.

 

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite