Energie verde: 9 wati obtinuti dintr-o frunza de cactus

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 22.02.2010   |   
0 comentarii

2010_02_22_Electricitate_din_cactusiPanourile fotovoltaice, dispozitivele de transformare a fortei valurilor oceanice in electricitate si centralele eoliene sunt principalele si totodata cele mai sigure surse alternative de energie folosite astazi. Exista energie mai verde de atat? Cu siguranta, da!

 

Cercetatorii francezi de la Centre de Recherche Paul Pascal (CNRS) au descoperit recent ca plantele verzi pot deveni o sursa de energie electrica. In acest caz, tot procesul de preluare a energiei si transformarea in electricitate are loc prin cea mai spectaculoasa functie a plantelor: fotosinteza.

 

Pornind de la aceasta functie prin care plantele verzi sintetizeaza substantele organice din dioxid de carbon si apa cu ajutorul luminii solare absorbite de clorofila si elibereaza oxigen, cercetatorii de la CNRS au inserat in frunzele unui cactus viu celule cu biocombustibil si cate doi electrozi modificati astfel incat sa functioneze pe baza de enzime.

 

Rezultatele obtinute de pe urma procesului de fotosinteza cu aceste celule cu biocombustibil au fost spectaculoase! Cactusul folosit in experiment nu doar ca nu a respins corpii straini. Celulele cu biocombustibil au produs, fiecare, cate 9 wati pe centimetru patrat, dovedind astfel o noua proprietate a fotosintezei. Lucrurile nu se opresc aici! Oamenii de stiinta de la CNRS lucreaza acum la adaptarea acestui mecanism in vederea utilizarii lui in medicina si, in special, la dezvoltarea unei surse interne de energie pentru sistemele artificiale folosite in transplanturi.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite