energyCentralele eoliene marine sunt printre cele mai eficiente din lume, in acest moment: pot fi pozitionate in zone cu vant foarte puternic, nu sunt atat de limitate in dimensiuni precum cele terestre si, cand vorbim despre parcurile eoliene mari, pot asigura necesarul anual de energie pentru o tara intreaga.

 

Provocarea inginerilor, dar si a investitorilor din acest domeniu energetic consta in fabricarea, transportarea, montarea si punerea in functiune a acestor centrale. Secolul XXI, insa, aduce o premiera revolutionara in privinta pozitionarii centralelor eoliene offshore: Sea Installer.

 

Dupa cum sugereaza numele de botez al navei, vorbim despre o platforma plutitoare special echipata pentru transportarea si montarea centralelor eoliene offshore. Ca sa-ti faci o idee despre dimensiunile primului Sea Installer, afla ca e lung de 132 de metri, latimea de 39 de metri si o capacitate de incarcare de 5.000 de tone.

 

In alta ordine de idei, poate transporta pana la zece centrale eoliene offshore simultan, cu o viteza maxima de 12 noduri marine. De asemenea, poate opera fara probleme in conditii de furtuna, specifice marilor din emisfera nordica a planetei.

 

Sea Installer nu este o nava moderna doar pentru aceste facilitati. Minunea tehnologica e accesibila sub punte: motorizarea e asigurata indirect de un diesel care alimenteaza un motor electric. Acest motor electric este cel care asigura propulsia navei, in orice conditii de vreme. Pentru ca e mai economic si, bineinteles, mai fiabil decat alte sisteme navale de propulsie.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite