Flex-fuel ca la Rio

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 01.02.2010   |   
1 comentarii

2010_02_01_Flexi-fuel ca la RioFiindca februarie tot e luna indragostitilor, iar la Rio de Janeiro dansatorii de samba sunt pe ultima suta de metri cu pregatirile pentru celebrul lor Carnaval, iti vindem un pont din indepartata Brazilie. Stii cu ce-si alimenteaza brazilienii masinile? Ai dreptate, inca mai folosesc benzina. Dar in combinatie cu etanol, intr-o formula economica si mai ecologica denumita flex-fuel.

 

Acest etanol utilizat de peste jumatate dintre conducatorii auto brazilieni este obtinut din culturile de trestie de zahar. Efectul consta intr-un combustibil nou, excelent pentru uzul cotidian, dar si ecologic: nivelul emisiilor de dioxid de carbon este astfel redus cu 90%, dupa cum indica cercetarile fizicianului brazilian Jose Goldemberg.

 

Asta nu e tot! Resturile de trestie de zahar ramase sunt apoi transportate catre rafinarii cu capacitati cuprinse intre 25 si 70 MW. Specialistii Siemens impreuna cu o echipa de ingineri brazilieni au pus in functiune o turbina modificata pentru a prelucra deseurile de trestie de zahar si a le transforma in energie electrica. Nici in acest caz rezultatele n-au intarziat sa apara: costuri reduse cu 30% si un flux mai mare de energie pentru intreprinzatorii locali.

 

Chiar daca nu avem care alegorice si nici nu dansam samba in plina strada, in toiul iernii, ar fi utila extinderea unui sistem de alimentare a masinilor cu flex-fuel. In Indexul Verde al Oraselor din Europa dezvaluit de Siemens in decembrie 2009, Economist Intelligence Unit (EIU) pozitioneaza Bucuresti pe locul 24 din 30, la capitolul ‘Emisii de dioxid de carbon’. Potrivit estimarilor EIU, nivelul acestor emisii atinge anual o medie de 5,2 tone pe cap de locuitor – foarte mult in comparatie cu orasele vest-europene incluse in acest Index.

 

Cea mai ambitioasa solutie de diminuare a acestor emisii a fost emisa in februarie 2009 si apartine primarului Sorin Oprescu. Prin extinderea liniilor de transport in comun si imbunatatirea infrastructurii de strazi, edilul Capitalei intentioneaza o reducere a emisiilor de dioxid de carbon de 20% pana in anul 2020. In felul acesta aerul din Bucuresti va fi mai curat si, din lipsa de Rio si frumuseti braziliene, poate vom reusi sa avem propriul nostru carnaval al tehnologiilor verzi.

Comentarii

Tweets that mention Flex-fuel ca la Rio « HitechPedia -- Topsy.com

[...] This post was mentioned on Twitter by Andrei Rizescu, HitechPedia. HitechPedia said: cum se fac pregatirile de carnaval la Rio si un pic despre tehnologiile lor verzi http://www.hitechpedia.ro/flexi-fuel-ca-la-rio/826.html [...]

4.02.2010

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite