(FOTO) Iata cum va arata prima cladire verde din Slovenia

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 25.01.2011   |   
1 comentarii

2011_01_25 ELES Slovenia_1Cand administrezi reteaua de electricitate a unei tari europene, e de asteptat sa poti dovedi o atitudine proactiva fata de mediul inconjurator si, implicit, economia de resurse. Oficialii ELES, compania nationala de distributie a energiei electrice din Slovenia, si-au luat aceasta responsabilitate in serios si au decis sa se mute din vechiul sediu, intr-unul nou. Nimic inedit pana aici. Surpriza a venit, insa, de la firma de arhitectura slovena OFIS Arhitects: un complex corporate verde, primul de acest gen, din tara.

 

Proiectul propus de OFIS Arhitects si aprobat de reprezentantii ELES cuprinde un spatiu de 32.500 de metri patrati in Ljubljana, capitala Sloveniei, care urmeaza sa fie construit asemenea unui oras in miniatura, dependent doar de resursele naturale de care ar putea beneficia.

 

Cand spunem resurse naturale, avem in vedere, bineinteles, electricitatea provenita din panourile solare proiectate pe acoperis. Ventilatia va fi asigurata printr-un mini-parc eolian amenajat chiar in cadrul complexului. Cat despre utilitatile menajere, acestea vor fi asigurate exclusiv prin dozarea si reciclarea apei de ploaie, atat pentru angajatii si vizitatorii ELES Slovenia, cat si pentru o spalatorie auto si fantanilor cu rol decorativ ce isi vor gasi loc in ineditul complex.

2011_01_25 ELES Slovenia_2 

Pentru a-ti face o idee ce inseamna aceasta investitie pentru Capitala Sloveniei, afla ca in Indexul Verde al Oraselor din Europa, intocmit de Economist Intelligence Unit (EIU), Ljubljana s-a situat pe locul 19 in clasamentul general si pe pozitia 14 in topul emisiilor de dioxid de carbon. In acelasi context, Ljubljana s-a clasat pe cea de-a treia pozitie la capitolul emisii de dioxid de carbon pe cap de locuitor, cu doar 3,4 tone pe an, fiind devansata doar de Oslo (Norvegia) si Istanbul (Turcia).

 

2011_01_25 ELES Slovenia_3

Comentarii

Cea mai inalta cladire verde din lume: Taipei 101 « HitechPedia

[...] (FOTO) Iata cum va arata prima cladire verde din Slovenia [...]

24.10.2011

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite