hop-x

HOP-X. Detectori organici low-cost pentru razele X

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 20.02.2013   |   
0 comentarii

In prezent, detectorii de raze X sunt formati dintr-un scintilator care converteste razele X in lumina vizibila si o fotodioda care ‘traduce’ lumina in pixeli. Aparatele de imagistica medicala cu raze X au un dispozitiv de masurare a dozei de radiatii care nu trebuie sa afecteze imaginea produsa. Totusi, asemenea camera nu sunt suficient de sensibile pentru a pastra o calitate inalta a imaginilor medicale, la doze foarte mici de radiatii.

 

Fotodetectorii organici ar putea imbunatati performanta scannerelor medicale cu raze X. Siemens desfasoara acum un studiu privind potentialul materialelor plastice organice care ar putea fi pulverizate sau printate pe un substrat al unui aparat cu raze X, la costuri reduse.

 

Fotodiodele testate in cadrul programului HOP-X ar putea fi utilizate ca si unitati de masurare a dozelor de radiatii, cu atat mai mult cu cat sunt mai sensibile decat camerele de masurare a nivelului de ionizare si pot fi structurate mai usor.

 

Cea mai mare provocare intampinata pana acum consta in faptul ca fotodiodele organice detecteaza, in mare parte, lumina vizibila. Din acest motiv cercetatorii Siemens produc niste nanoparticule special care pot fi amestecate in solutia organica, sub forma de scintilatori. Alti cercetatori testeaza o varianta ca in aceasta substanta sa fie introduse nanocristale semiconductoare care absorb direct lumina razelor X, care e apoi receptata de detectorii organici sub forma de electroni.

 

Programul HOP-X este un proiect cu finantare guvernamentala pe trei ani, dezvoltat de Siemens Corporate Technology, in parteneriat cu Merck KgaA, Institutul de Materiale Noi din Leibnitz si CAN-GmbH. Primele aplicatii dezvoltate prin aceste noi tehnologii vor putea fi folosite in constructia mamografelor si a dispozitivelor conventionale cu raze X.

 

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite