IBA_Dock – primul bloc construit direct pe un ponton si alimentat cu energie verde

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 27.03.2012   |   
0 comentarii

iba_dock-4Cu cat o cladire-i mai mica, cu atat e mai usor de incalzit si de ventilat. Cu cateva idei geniale, acest principiu se aplica un pic diferit in cazul constructiilor plutitoare. Este cazul IBA_Dock, o cladire construita pe un ponton din otel, mare de 1.250 de metri patrati, care poate fi admirata la Hamburg.

 

Blocul dispus pe trei nivele are peste 50 de camere incalzite ecologic. Pe acoperis se afla montate 16 panouri fotovoltaice. Energia absorbita de acestea e transferata prin colectoare catre o pompa electrica al carei rol este de a prelua apa din raul Elba, printr-un transformator termic construit in ponton.

 

Tot acest sistem asigura atat incalzirea, cat si ventilarea fiecareia dintre camerele cladirii IBA_Dock, astfel incat in niciuna dintre camere nu gasesti nici prize si nici sisteme termice suplimentare. In schimb, intalnesti plafoane termosensibile care regleaza automat temperatura optima din incaperi.

 

Desfasurat pe o perioada de sase ani, intre 2007 si 2013, proiectul IBA (vine de la Internationale Bauasstellung – Expozitie internationala de constructii) reprezinta de fapt un studiu de integrare a celor mai noi solutii de energie regenerabila in cladirile de locuinte.

 

Intregul ansamblu se bazeaza pe conceptul Immosolar, prin care se urmareste managementul energiei solare si a sistemelor termice din cladiri, astfel incat sa asigure caldura in sezonul rece si, respectiv, o ventilatie corespunzatoare in sezonul cald, cu cat mai putine interventii de mentenanta posibile.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite