In Suedia, aerul conditionat din spitalul Sundsvall functioneaza pe baza de zapada!

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 25.01.2010   |   
0 comentarii

2010_01_25_Orasul_inteligent_In Suedia_ aerul_conditionat_din_spitalul_Sundsvall_functioneaza_pe_baza_de_zapada_1Fa-ti vara sanie si iarna car. Sau macar cumpara-ti vara haine pentru luni precum ianuarie si temperaturi precum cele inregistrate in acest weekend in Bucuresti, Constanta si alte orase mari din Romania. Majoritatea dintre noi preferam ca, pe asa vreme, sa stam in casa cu o cana de ceai in mana si o carte buna in fata. Cei mai temerari ies afara pentru o bataie cu zapada urmata de reprize prelungite cu vin fiert.

 

Edilii orasului suedez Sundsvall au gasit o alta intrebuintare zapezii. In loc s-o lase sa se topeasca, o aduna intr-un depozit special, foarte bine aparat de vremea de afara. Conectat la o centrala special construita, acest depozit alimenteaza spitalul din Sundsvall cu peste 60.000 de metri cubi de zapada, pentru sistemele de racire din interior. Astfel, ventilarea spitalului in lunile de vara fara a fi folosite instalatii de aer conditionat, devine perfect posibila.

 

Practic, printr-un amplu sistem de filtre si pompe din aceasta centrala, apa provenita din zapada ajunge in conductele de racire din spital cu o temperatura de +5 grade Celsius si este evacuata din unitatea sanitara la +10 grade Celsius. Aceasta apa este ulterior eliberata direct in sol sau in rezervorul de zapada, pentru a fi ulterior reutilizata.

 

2010_01_25_Orasul_inteligent_In Suedia_ aerul_conditionat_din_spitalul_Sundsvall_functioneaza_pe_baza_de_zapada_2

 

In acest fel, autoritatile din Sundsvall au reusit indeplinirea a cinci obiective majore pentru protectia mediului inconjurator:

 

1. Emisii scazute de gaze cu efect de sera;

 

2. Protejarea stratului de ozon;

 

3. Eliminarea poluarii acustice provenite de la compresoare;

 

4. Asigurarea unui ambient placut pentru localnici;

 

5. Eficientizarea resurselor energetice destinate consumului la scara larga.

 

 

In prezent, autoritatile administrative din Turcia, Canada, Japonia si Rusia desfasoara studii de fezabilitate pentru sisteme similare pe baza de zapada, in vederea asigurarii aerului conditionat nepoluant in diverse regiuni din marile orase ale acestor state.

 

Cat de util ar fi un astfel de sistem in Bucuresti? Personal il consider ca fiind de maxima necesitate. Pentru ca in Indexul Verde al Oraselor din Europa intocmit anul trecut de Economist Intelligence Unit (EIU), Bucuresti se afla pe locul 28 din 30 la consumul de apa si pe pozitia 24 la emisiile de dioxid de carbon in aer. Pentru ca, desi ne plangem de zapezile care s-au abatut asupra Capitalei, la vara ne vom dori astfel de temperaturi. Pentru ca implementarea unui astfel de sistem fie si intr-un singur spital precum Universitar sau Fundeni ar putea duce la salvarea multor vieti omenesti. Pentru ca putem!

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite