poza1

In viitorul apropiat oamenii cu boli renale isi vor putea face dializa de-acasa, printr-o aplicatie de smartphone

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 19.04.2012   |   
0 comentarii

Aceasta procedura e departe de a fi una dintre cele mai preferate de catre oamenii cu afectiuni renale. Totusi, dializa este una dintre cele mai accesibile si mai eficiente proceduri de suplimentare a functiilor rinichilor, pana la confirmarea compatibilitatii pentru un eventual transplant.

Pentru a face dializa o experienta mai comoda pentru pacienti, o echipa de cercetatori germani testeaza acum o posibilitate ca aceasta procedura sa fie facuta de acasa, de catre pacienti, cu asistenta medicala de la distanta. Tehnica prin care este posibilia o asemenea facilitate se cheama telemedicina si presupune o interventie medicala prin intermediul unei aplicatii de smartphone.

Disponibila acum doar pentru dializa peritoneala, aplicatia TAPD (vine de la Telemedically Supported Peritoneal Dialysis) are presetate coordonatele medicale stabilite anterior intre doctor si pacient. Ulterior, bolnavul deschide de acasa aplicatia pe telefonul mobil si are afisate toate instructiunile necesare despre cum sa-si verifice tensiunea arterial, pulsul, nivelul de oxigenare a sangelui si cum sa-si faca o electrocardiograma.

Apoi toate informatiile sunt encriptate si stocate pe un server medical dedicat astfel incat medicul sa le poata observa in timp real si, la nevoie, sa corecteze orice iregularitati din programul recomandat.

Aplicatia, finantata de Ministerul Educatiei si Cercetarii din Germania, este dezvoltata de Siemens Corporate Technology, Vivantes Clinic, Telemedicine Center Charite (TMCC), Prisma si Tembit.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite