Liviu Popa

Liviu PopaAnul trecut, in luna septembrie, specialistii de la Siemens Building Technologies au pus in functiune la RADET, distribuitorul de apa calda si incalzire din Constanta, o platforma de monitorizare si control la distanta a procesului de livrare a agentului termic catre locuitorii din mediul urban Desigo Insight, un sistem intuitiv si automatizat de management energetic.

 

 

Pentru a afla care sunt avantajele sesizate de catre constanteni, in urma implementarii acestei platform, am stat de vorba cu Liviu Popa, directorul de productie al RADET Constanta, care ne-a spus cum solutia automatizata Desigo Insight fluidizeaza traficul energetic, ce imbunatatiri au fost aduse sistemului de interventie in caz de urgent si, cel mai important, cum contribuie la scaderea pretului platit de oameni pentru gigacaloriile consumate.

 

 

1/ Care sunt avantajele resimtite de catre constanteni, dupa ce Radet a implementat noul sistem de monitorizare si control la distanta?

 

Ne-am dorit foarte mult sa incepem furnizarea energiei termice pentru incalzire in sezonul 2011-2012, beneficiind de controlul tehnologic al producerii si distributiei energiei termice prin intermediul dispeceratului. Avantajele constau in viteza de reactie, corectitudinea in respectarea parametrilor, economia de energie termica, economia de curent electric si economia de personal.

 

 

2/ Cum va ajuta sistemul de monitorizare implementat de Siemens la Radet Constanta?

 

In momentul acesta avem posibilitatea sa intervenim foarte repede. Pana acum lucrurile se faceau in modul urmator: un angajat constata o deficienta, o comunica ierarhic, se lua hotararea de la nivelul corespunzator de decizie si se declansa operatiunea de reparatie si repunere in functiune. Acum alarma este instantanee. Faptul ca la un moment dat apare pe monitorul dispecerului un anumit tip de alarma face posibila o interventie extrem de rapida.

 

 

3/Concret, ce economii au fost facute?

 

La Constanta exista o particularitate: pentru ca agentul termic primar e produs de Electrocentrale Bucuresti, caldura este preluata in sistemul secundar care apartine de Primaria Constanta. Cand efectuam mai departe transferul termic catre constanteni urmarim parametrii de debit, de temperatura si de presiune printr-un sistem de senzori care regleaza automat circulatia agentului termic in functie de necesarul de caldura al consumatorului final. Acest reglaj se face tot cu ajutorul automatizarii Siemens, prin urmarirea a doi parametri: temperatura exterioara a mediului si viteza vantului. Stim ca un vant puternic raceste mai repede o cladire. Atunci este necesar un aport de caldura, reglat automat de sistemul despre care discutam. Cand creste temperatura, scaderea aportului termic este comandat la statie care pompeaza mai putina apa in instalatie, avand posibilitatea sa regleze instantaneu debitul. Vorbim despre un varf tehnologic la care nu prea mai avem ce face in plus.

 

 

4/ Automatizările efectuate de Siemens la Radet au şi un efect asupra facturilor emise către consumatori.

 

Această realizare are ca prim beneficiu scăderea costurilor. In Constanta, pretul pentru o gigacalorie este de 342 de lei. Din acesti bani, doar 90 de lei revine RADET. 184 de lei revine Electrocentrale Bucuresti si diferenta este TVA. Pe gigacalorie vândută, pierderea de energie termică înainte de punerea în funcţiune a noii platforme era de 17%. Ulterior a scazut la 13% si acum la 11%.

 

 

5/ Este rentabil pentru Radet sa functioneze doar ca distribuitor de energie termica?

 

Ne dorim sa avem nu doar partea de distributie, ci si pe cea de productie a agentului termic, cu centrale in fiecare cartier. Un ansamblu de surse de acest fel vor genera un cost mai mic al gigacaloriei, ceea ce va avea efect printr-un pret mic la consumatorul final. In momentul acesta furnizam energie termica in Constanta catre 87.000 de apartamente. Acoperim circa 75-80% din numarul de apartamente din municipiu. Cert e ca toti investitorii din constructii au realizat ca este mai avantajos ca atunci cand fac un bloc nou sa-l racordeze la energia termica furnizata de Radet, decat sa instaleze centrale termice pe fiecare apartament.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite