De unde vom primi energie electrica peste 20 de ani?

Autor: Hitechpedia Guru   |   
Data: 08.09.2010   |   
0 comentarii

Siemens-Wind-PowerPentru mine, iubita, vecinul, administratorul de bloc si tipa cocheta care citeste contoarul, viitorul energetic se rezuma la raportul dintre frecventa cu care apas intrerupatorul de lumina (butonul telecomenzii, tasta de pornire a laptopului, etc), numarul de prelungitoare din casa si viteza de rotatie a indicatorului de la tabloul electric. Pentru domnisoara cu cititul, eficienta inseamna ca valoarea facturilor adunate sa acopere deranjul deplasari. Eu gasesc eficient ca electricitatea pe care o consum sa ma coste cat mai putin.

 

La o prima vedere, aceasta proiectie nu sare mai departe de o aruncatura de bat. Din fericire exista si oameni care au capacitatea de a vedea consumul de energie la o scara globala si, mai mult, de a prevede modul cum sursele de energie regenerabila pot schimba ceva in viata de zi cu zi a consumatorului cotidian. Primul avantaj e ca avem sansa de a plati mai putin la sfarsitul lunii. Cu ocazia asta protejam mediul inconjurator, de altfel o sensibila realitate de care merita sa avem grija. Si daca tot ne putem permite sa ne mai scadem cheltuielile, schimband becul de 100W din sufragerie cu niste LEDuri, de ce sa n-o facem?

 

Potrivit unui raport al Agentiei Internationale pentru Energie (IEA – International Energy Agency), productia globala de electricitate va atinge 33.000 TWh, pana in anul 2030. In alte cuvinte, o crestere a productiei cu 63% mai mare decat in prezent. Din acest total, 46% vor proveni din resurse eoliene, solare, geotermale si biomasa.

 

In principiu, viitorul suna bune. Avem energie! Dar cu ce pret? Apar doua problema: prima e legata de emisiile de dioxid de carbon. A doua consta in solutiile care ar putea fi implementate pentru un consum cat mai economic de electricitate. Sa le luam pe rand:

 

1. Cruntul adevar din proiectia facuta de Agentia Internationala pentru Energie consta in faptul ca, desi ponderea productiei de electricitate din resurse regenerabile se afla intr-o curba ascendenta de lunga durata, in 2030 energia provenita din combustibilii fosili tot va reprezenta peste jumatate din totalul generat, la nivel global. De aici mai multe emisii de dioxid de carbon si efectele nocive ulterioare, asupra mediului inconjurator. Potrivit aceluiasi raport, daca toate uzinele din lume ar fi optimizate la noile standarde de eficienta energetica, emisiile de dioxid de carbon ar scadea cu 2,5 miliarde de tone, anual. Sau, in alti termeni, de trei ori emisiile de dioxid de carbon inregistrate anual, in Germania.

 

2. Energia eoliana suna bine. Energia solara suna si mai bine, mai ales ca proiectul energetic Desertec din Sahara va fi pus in functiune pana in 2030. Dar ce ne facem cu zonele non-desertice de pe glob unde, daca nu e soare, necesarul de energie devine un target dificil de atins? Sau zilele fara vant, cand parcurile eoliene ar putea da reale batai de cap distribuitorilor de electricitate?

  

In ambele cazuri, solutia sta in dezvoltarea de sisteme care permit stocarea si distributia de energie electrica fara intreruperi, precum si sisteme de management energetic adaptate fiecarui consumator in parte, fie locuinte, ori cladiri de birouri sau orase intregi. Daca te tot intrebi ce ar trebui sa faci in perioada de criza financiara si in ce directie ar fi mai profitabil sa investesti, afla ca potrivit unui studiu Morgan Stanley Research volumul pietei de tehnologii energetice inteligente va creste de la 22 de miliarde de dolari cat este acum, la 115 miliarde de dolari in 2030. Si, cu o rata de crestere anuala estimata la 8,8%, iata cum aceasta nisa de pe piata de energie va cunoaste una dintre cele mai ample dezvoltari in deceniile care urmeaza!

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite