poza1

Lectii de oncologie. Un software ‘invata’ sa depisteze cancerul de prostata

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 02.04.2012   |   
0 comentarii

Te-ai gandit vreodata ca tesuturile tumorale la prostata ar putea fi depistate, cu maxima acuratete, de un software? Sau ca poti primi, tot cu ajutorul catorva click-uri, un diagnostic complet si tratamentul adecvat, intr-un timp extrem de scurt? In timp ce citesti aceste randuri, o astfel de performanta medicala se intampla in New Jersey.

Vinovati de adaptarea inteligentei artificiale la cerintele oncologice din prezent sunt mai multi specialist de la Siemens Corporate Techonology care invata un software cum sa detecteze cu maxima acuratete cazurile de cancer la prostata.

Metoda de invatare este aparent simpla: soft-ul memorizeaza 90 din 100 de tesuturi cu tot atatea ‘exemple’ de tumori, iar restul de 10 sunt procesate ca tesuturi-test, din care computerul trebuie sa distinga care sunt tumorile de prostata si care sunt tesuturi sanatoase. Tot procesul este repetat de mai multe ori, pana cand software-ul in cauza reuseste timpi tot mai buni de diagnostic, bazati pe baza de date deja procesata.

Totodata, expertii au observat si un efect secundar interesant al procesului. Soft-ul ‘scolit’ cu mii te tesuturi nu semnaleaza doar tesuturile afectate de cancerul de prostata, ci le si clasifica in functie de caracteristicile vizualizate.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite