Locuintele inteligente consuma cu 30% mai putina energie decat cele conventionale

Autor: Hitechpedia Guru   |   
Data: 02.03.2010   |   
7 comentarii

2010_03_02_Interioare inteligenteAseara, o foarte buna prietena – redactor la o revista de women lifestyle din Romania, si-a exclamat victoria financiara pe Facebook! Nu te gandi ca a dat lovitura la Forex sau i-a reusit vreo alta investitie. De fapt, Ioana si-a platit facturile la Enel, Distrigaz, RDS, Rebu si RCA si a mai ramas si cu ceva bani in cont. Ar fi fost indiscret sa o intreb cu cat a ramas, deci n-am enuntat curiozitatea. In schimb, m-a surprins cumulul de facturi si valorile implicite pe care a fost nevoita sa le achite.

 

La fel ca si Ioana, toti trecem prin experiente similare. Tremuram cand vine RCA-ul, ne dam de ceasul mortii cand desfacem plicul de la Distrigaz si ne incearca un suspans feroce de fiecare data cand cautam cu privirea totalul de pe factura Enel. Personal mi-ar placea sa cred ca toate aceste momente sensibile ar putea trece din actualitate undeva, in negura trecutului.

 

Cum? Una dintre cele mai eficiente metode este sa ne transformam casele si apartamentele in locuinte inteligente. Locuinte prevazute cu senzori care sa aprinda si sa inchida lumina dupa ce plecam de acasa, senzori care sa dea drumul la caldura progresiv, in cel mai economic mod posibil si sisteme automate care sa ne scuteasca de grijile calculatorului caruia nu i s-a dat comanda Shut Down, becului ramas pornit si starii de nervozitate care te urmareste obsesiv cand nu-ti aduci aminte daca ai scos sau nu obiectele electrice din priza. Daca se poate, as prefera ca tot acest sistem automatizat sa comunice cu toate apartamentele din blocul in care locuiesc. Iar blocul sa comunice cu toate celelalte blocuri din cartier.

 

De ce? Pentru ca in felul acesta as putea economisi pana la 30% din energia electrica pe care o consum si as ramane cu mai multi bani in buzunar. Pentru ca as deveni un pic mai responsabil fata de propriile mele necesitati din apartament si, implicit, fata de finantele personale.

 

Se poate? Sigur ca se poate! Exemplul cel mai elocvent este un centru rezidential, de shopping & lifestyle din Zurich care se cheama Sihlcity. Cu o suprafata totala de 100.000 de metri patrati, Sihlcity are implementat Designo Management System, una dintre cele mai avansate solutii Siemens Building Technologies de gestionare a utilitatilor din interior. Tot acest sistem controleaza si opereteaza luminile, caldura, storuri, ventilatia si instalatiile de aer conditionat din cladire. Rezultatul? Economii de pana la 30% la consumul de electricitate si cantitati tot mai mici de dioxid de carbon eliberat in aer.

 

Acest sistem este acum reproiectat de specialistii de la Siemens astfel incat sa poata oferi cel putin performante similare pentru cartierele rezidentiale ale caror locatari pot face o diferenta substantiala intre interioarele conventionale si locuintele inteligente pe care le pot numi ‘acasa’.

Comentarii

Cristian

Am gasit o neconcordanta in text, este de fapt vorba de DESIGO, BMS sistem de management al cladirilor.
Nu este singurul de la Siemens, dar este cel mai complet, integreaza aproape totul. Cel mai important datorita complexitatii are si flexibilitate foarte mare.

8.07.2010

dandana

mda, o solutie cam scumputa pentru economiile realizate. In cat timp s-ar amortiza investitia din economia de curent ? Totusi pt ca tot e criza si strangem cureua, dar pt ca mai mult suntem totusi “eco” :-) , am gasit pe siteul de Bosch Electrocasnice un calculator ce iti spune exact cata apa si energie economisesti daca iti schimb electrocasnice vechi cu unele noi eficiente energetic si implicit economia de bani pe care o poti realiza. Cred ca acesta poate fi un inceput…

12.03.2010

Virgil

Intr-o pauza de munca si din click in click am ajuns sa citesc acest articol.

Personal mi se pare ca vorbiti de SF-uri aici in legatura cu realitatea. Ma gandesc ca doamna/domnisoara care a servit drept muza are un venit care depaseste 1000 de RON si ca si permite sa isi faca casa cu/sau sa monteze asemenea chestii. Cred ca lumea de la noi e prea saraca sa viseze la asa ceva. Apropo, de ce nu spuneti cam si cat costa asa ceva?

12.03.2010

Hitechpedia Guru

@Tatiana: Dezvoltarea unei solutii de asemenea anvergura pentru ansamblurile rezidentiale implica si asigurarea unei cat mai bune functionari a senzorilor. Vorbim de locuinte inteligente, deci cheltuielile de intretinere pot fi raportate doar la criteriile de eficienta pt. consumul de electricitate )

5.03.2010

Cristian

Deja este posibil sa scapi de consumul de gaze cu consumul de energie electrica, utilizand pompa de caldura aer -apa sau alta forma, iar referitor la intrebarea Tatianei sistemul de la Siemens are self testing si avertizeaza in cazul in care un senzor sau alt dispozitiv electronic cedeaza, casa inteligenta este in Romania de ceva vreme.

5.03.2010

Tatiana

Mda, sunt de acord cu ceea ce se spune in acest articol, but..what happens cind se defecteaza acesti sensori…ii schimbam sau reparam?
Persona, de multa vreme ma gindesc sa-mi transform casa in “sensor house” dar, si nu va trebui sa ma gindesc daca am stins toate cele conectate si…ma gindesc de fiecare data la prietenele mele care au cite o lista pe perete si inseamna de fiecare data ce au facut si ce nu )))))..!!!

5.03.2010

ioana

Foarte inspirat articolul…ma bucur ca am servit drept muza!!!! Eu sincer abia astept sa se gasesasca o alternativa la incalzirea cu gaze pentru ca mie una imi dezechilibreaza grav bugetul si cred ca nu sunt singura care are aceste probleme!

2.03.2010

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite