Masdar City – primul oras 100% ecologic, din lume!

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 26.02.2010   |   
3 comentarii

masdar_cityEste posibila infiintarea unui oras cu solutii si infrastructuri atat de inteligente astfel incat utilizarea de combusitibili fosili, nivelul emisiilor de dioxid de carbon si cel al deseurilor sa fie zero?

 

Cu siguranta, da! Orasul se numeste Masdar City, va fi localizat in Abu Dhabi si, conform proiectului de dezvoltare urbana, vizeaza atingerea tuturor celor trei scopuri mai sus mentionate, pana in anul 2016, pentru 50.000 de locuitori. Orasul se va intinde pe o suprafata 6 kilometri patrati si va include pana la 1.500 de afaceri cu produse si servicii ecologice, precum si un campus universitar.

 

Acest concept de oras combina arhitectura traditionala cu tehnologii de ultima ora. In locul bulevardelor largi, marginile orasului vor fi marcate de strazi inguste care au rolul de a apara de soare si de a facilita canale de aer proaspat.

 

Energia electrica, intotdeauna o problema de mediu pentru orasele mari existente in prezent, va fi asigurata prin mijloace ecologice, de la energie solara pana la cea provenita din surse geotermice, precum si din cea mai mare electrocentrala pe baza de hidrogen, care urmeaza a fi construita aici.

 

Apa pusa la dispozitia celor 50.000 de locuitori va fi apa de mare desalinizata, iar transportul prin oras va fi asigurat exclusiv cu Personal Movers – vehicule destinate deplasarii individuale, precum si un sistem de transport in comun cu autobuze electrice.

 

Din moment ce Masdar City, orasul cu emisii zero, va beneficia de cele mai moderne si mai eco-friendly solutii de urbanizare, gandeste-te ca si locuintele urmeaza a fi amenajate corespunzator. Indiferent daca uiti sau nu, senzorii din apartament vor inchide automat toate dispozitivele electrice dupa plecarea ta si le vor ‘filtra’ functionarea in functie de necesitatile tale.

 

Orasul constuit cu solutii Siemens va deveni in mod cert un model de ecologie perfect functional la scara urbana si totodata un amplu proiect urban de cercetare, precum Tsukuba Science City din Japonia si Novosibirsk (Rusia).

Comentarii

Primele panouri solare 3D din lume, testate in conditii extreme « HitechPedia

[...] energetice de dimensiuni colosale. Am vorbit despre proiecte urbane 100% eco-friendly, precum Masdar City din Abu Dhabi. Masini cu propulsie solara, gadgeturi portabile, incarcatoare fotovoltaice si [...]

28.03.2012

Hitechpedia Guru

Se zice ca ‘Omul sfinteste locul’. Insist sa cred ca in Masdar City vor locui oameni care isi pot permite sa achizitioneze locuinte acolo, dar isi vor permite sa aiba si acea responsabilitate morala pe care tu o recomanzi. Intrebarea pe care o ridic este alta: oare in cat timp alte orase din Orientul Mijlociu, Europa, etc – vor prelua modelul Masdar City?

2.03.2010

Tatiana

Consider ca este o idee buna, dar nustiu pe cit de aplicabila pentru oamenii care vor locui intr-acolo, deoarece oamenii bogati – mai este de dorit ca sa se comporte adecvat, iar cei ce stiu despre un astfel de comportament ecologic – nu dispun de surse necesare pentru a procura un astfel de loc de trai.
Stiu un identic caz despre un proiect pe apa in SUA, pentru ca sa evite tsunami si toate fenomenele astea din oceane, si sa poate sa se plimbe prin apele Pacificuluii si sa fie totul ecologic, dar pentru asta este nevoie de 100 de ori mai mult combustibil pentru a fi miscat, ceea ce ar constitui o catastrofa fatala pentru aerul nostru.
Cit totul este de favorabil asa si de nociv, ar fi mai bine sa fie pastrat totul in caminul familial – ecologie,si sa respecte tot ceea ce ne inconjoara.

2.03.2010

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite