Masuri pentru un Bucuresti mai verde

Autor: Hitechpedia Guru   |   
Data: 13.11.2009   |   
1 comentarii

Dr Paul KielstraIndexul Verde al Oraselor din Europa a analizat pozitia Bucurestiului alaturi de alte 29 de capitale europene luand in considerare gradul de compatibilitate cu mediul inconjurator al infrastructurii publice, impactul resurselor si politicilor aplicate.

 

Cat de relevant este acest studiu in contextul crizei financiare si ce au de facut edilii Capitalei pentru a o transforma intr-un oras european cat mai putin poluat vei afla din interviul pe care de Dr. Paul Kielstra – specialist Economist Intelligence Unit si totodata unul dintre autorii acestui Index – l-a dat in exclusivitate blogului HiTechPedia.ro .

 

 

 

 

 

HiTechPedia.ro: Ce aduce nou Indexul Verde al Oraselor din Europa, alaturi de premiera unui astfel de studiu?

 

Dr. Paul Kielstra: Este intr-adevar primul studiu de acest gen. Alte organizatii au incercat sa evalueze variate imbunatatiri tehnologice care contribuie la protectia mediului, insa acum este pentru prima data cand Economist Intelligence Unit si Siemens dezvolta impreuna un studiu de asemenea anvergura. Indexul Verde al Oraselor din Europa este unic si prin faptul ca ofera un clasament in locul valorilor de referinta, o metodologie transparenta si un sistem independent de centralizare a datelor.

 

 

HiTechPedia.ro: Ce referinte sunt in legatura cu evolutia Bucurestiului privind protectia mediului, in cei doi ani de cand Romania a aderat la Uniunea Europeana?

 

Dr. Paul Kielstra: Nu am urmarit acest aspect. In general, legislatia europeana a condus la imbunatatiri privind protectia mediului, pentru multe dintre noile tari membre.

 

 

HiTechPedia.ro: Ultima pozitie a Bucurestiului in Indexul Verde al Oraselor din Europa, cu privire la categoria care vizeaza o administratie cu aplecare catre protectia mediului implica o agenda de lucru fara proiecte ecologice majore. Care este cea mai optima abordare fata de aceasta problema?

 

Dr. Paul Kielstra:  Aceasta categorie se bazeaza pe mai multe criterii ce tin de politici, elementele formale de administrare si participarea publica in procesul de alcatuire.a lor. Proiectele majore nu sunt atat de importante precum un sistem de gestionare clara si integrata a mediului. Punctul slab al Bucurestiului e ca detine un plan de protectie a mediului care se adreseaza doar unor probleme importante, dar nu vizeaza scopuri. Nu exista o autoritate de mediu in cadrul administratiei bucurestene. In pus, probabilitatea exercitarii unui rol proactiv al cetatenilor fata de politicile de mediu este foarte mica. Rezolvarea acestor probleme cu siguranta va urca Bucurestiul in clasamentul Indexului Verde al Oraselor din Europa.

 

 

 

 

 

 

HiTechPedia.ro: Ce alte orase prezinta probleme de mediu similare cu cele ale Bucurestiului?

 

Dr. Paul Kielstra: Probabil cele trei orase cu probleme simiare sunt Belgrad, Zagreb si Sofia.

 

 

HiTechPedia.ro: Cat de relevant este Indexul Verde al Oraselor din Europa, in contextul crizei financiare?

 

Dr. Paul Kielstra: Indexul prezinta o corelare intre bunastarea financiara si performantele proiectelor de protectie a mediului. Totusi cea mai puternica legatura este intre bunastare si dorinta de a promulga proiecte de mediu ambitioase. De cele mai multe ori, astfel de proiecte duc la economisiri de bugete pe termen lung si pot face un oras mult mai atractiv pentru investitori. In contextul financiar curent, cel mai bun lucru pentru administratia oraselor este sa analizeze politicile de mediu care pot contribui la economisiri financiare si atragerea de investitii.

 

 

HiTechPedia.ro: De cat timp are nevoie Bucurestiul pentru a se pozitiona printre primele 10 orase din Indexul Verde al Oraselor din Europa?

 

Dr. Paul Kielstra:  Este foarte greu de spus. Vorbim de un clasament relativ, iar orasele clasate pe primele 10 pozitii desfasoara proiectele importante pentru a-si imbunatati punctajele.

 

 

HiTechPedia.ro: Ce directii trebuie urmate de tinerii consumatori pentru a contribui la protectia mediului si a face din Bucuresti un oras mai verde?

 

Dr. Paul Kielstra: Rolul consumatorilor este crucial, din moment ce ei iau marea parte a deciziilor care au un impact asupra evolutiei mediului. Problema nu consta in sensibilizarea lor, ci in a-i face constienti de faptul ca exista o legatura directa intre deciziile lor de cumparere si mediul inconjurator. Astfel de campanii pot avea costuri initiale mari. Insa aceste costuri sunt acoperite pe termen lung.

Comentarii

Verdict EIU: Bucurestenii consuma apa irational! « HitechPedia

[...] Paul Kielstra, unul dintre autorii Indexului Verde al Oraselor din Europa, indica in cadrul unui interviu in exclusivitate pentru HITECHPEDIA.RO faptul ca acest studiu reprezinta o corelare intre bunastarea financiara si [...]

7.12.2009

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite