MEDICINA HIGH-TECH. Cum sa obtii mamografii 3D prin suprapunerea de imagini preluate cu raze X

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 02.06.2011   |   
0 comentarii

2011_06_02 TomosintezaPentru ca este o investigatie extrem de importanta de identificare a tumorilor mamare, mamografia trebuie tratata cu maxima seriozitate atat de catre femei, cat si de medicii care instrumenteaza o astfel de ecografie. O alta coordonata importanta consta in faptul ca tehnica medicala de care dispune o clinica e determinanta in stabilirea unui diagnostic corect, in aceasta directie.

 

Profesorul Thomas Helbich, vice-director al Departamentului de Radiologie din cadrul Universitatii Medicale din Viena sustine ca un pas evolutiv important in aceasta ramura a imagisticii medicale este chiar tomosinteza tridimensionala. Aceasta permite preluarea de imagini din diferite unghiuri, ceea ce ajuta la reconstruirea sanilor, intr-o forma virtuala, 3D.

 

Specialistul, insa, pregateste o tehnica noua de a obtine mamografia perfecta si, pe cale de consecinta, diagnostice corecte si rapide. Metoda aflata acum in faza de testare se numeste CEDET (vine de la Contrast Enhanced Dual Energy Tomosynthesis) si inseamna efectuarea mamografiei in doua etape.

 

In prima, aparatul ia imagini ale sanului, cu ajutorul unor raze X de mica intensitate. Apoi, dupa aplicarea unui strat cromatic, aparatul mai ia o imagine a sanului, dar de aceasta data cu raze X de mare intensitate. Prin suprapunerea celor doua, in cazul de fata cu ajutorul unui dispozitiv Mammomat Inspiration, imaginea 3D este redata complet, cu toate structurile si tesuturile clar vizibile.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite