Medicina in culori: 7 nuante care iti pot imbunatati starea de sanatate

Autor: Hitechpedia Guru   |   
Data: 02.09.2010   |   
0 comentarii

heathcare-lighting-ax-gallery-2Ultima data cand mi-am facut niste radiografii s-a intamplat la Spitalul Clinic Judetean Constanta. N-ai spune ca este cel mai placut mediu clinic in care ai putea sa te afli, desi cadrele medicale care s-au ocupat de mine au fost surprinzator de amabile. Totusi, cand am intrat ”la poza”, interiorul acelui laborator mi-a reamintit de faptul ca inca mai avem mult pana cand sa mergem de placere pentru a ne face analizele. Bineinteles, exista pretutindeni alternativa clinicilor particulare. Insa, din moment ce beneficiezi de niste drepturi si servicii, nu inteleg de ce aceste practici apar in imaginarul medical drept o corvoada standardizata intr-un mediu inchis si auster.

 

 

In urma cu mai bine de un secol, o asistenta medicala nascuta in Florenta (Italia), pe nume Florence Nightingale a descoperit ca lumina are un real efect asupra persoanelor bolnave si, implicit, a procesului de insanatosire. Procesul este simplu: hipotalamusul ”traduce” lumina in stimuli preluati si activati de sistemul nervos. Astfel, lumina exterioara poate avea un efect fie energizant, fie calmant asupra corpului omenesc.

 

 

Cu siguranta ai simtit ca starea ta de spirit este diferita de la o zi la alta. De la o zi cu soare, la o zi cu cer innorat. De la o ploaie cu soare, la o ploaie de toamna tarzie. Potrivit cercetatorilor, fiecare sursa de lumina are o anumita caracteristica de ordin fizic si care tine de temperatura culorii. Aceasta temperatura este masurate in grade Kelvin si permite valori diferite de perceptie, de la un individ la altul. De exemplu, culorile cu temperaturi de 5.000 K sau superioare, sunt percepute drept culori reci – cum ar fi diverse tonuri de verde sau albastru. Culorile calde au pana la 3.000 K si pot fi exemplificate de tonurile de galben si rosu.

 

 

Siemens Healthcare Lighting a dezvoltat un sistem care permite afisarea unei palete de culori in aplicatii dezvoltate pentru mediul clinic. Raportate la programele de radiologie, aceste culori pot influenta starea de spirit a pacientului si pot induce o stare de relaxare. In acelasi context a fost dezvoltata si o aplicatie care ”traduce” culorile in functie de starile de spirit oferite pacientului: 

 

  • Nuantele mai calde de verde induc un puternic sentiment de stabilitate.

 

  • Culoarea roz are un efect de relaxare fizica. In combinatie cu galben, rezulta culoarea piersicii – la fel de eficienta ca si culoarea roz, insa mai putin feminina.

 

  • Rosu simbolizeaza energie si pasiune, dar stimuleaza si apetitul.

 

  • Nuantele purpurii provoaca un sentiment de spiritualitate, insa pot fi percepute subiectiv, pozitiv sau negativ, de fiecare pacient in parte.

 

  • Albastru este culoarea cu un profund efect de relaxare mentala si contribuie la combaterea starilor de anxietate.

 

  • Turcoaz reprezinta culoarea creativitatii, a inspiratiei. Conform ultimelor statistici, toti pacientii supusi acestui spectru au avut reactii pozitive.

heathcare-lighting-mr-gallery-1

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite