Noile proiectoare LED. Sau cum lumina verde bate ”Lanterna verde”, pe marile ecrane

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 21.03.2011   |   
0 comentarii

Grüne LED liefert genug Licht für großen ProjektorRyan Reynolds si Peter Sarsgaard sunt doi baieti simpatici de la Hollywood care au reusit sa puna pe jar inimile multor admiratoare, in ultimii doi-trei ani. Acum, ei joaca impreuna in ”Lanterna verde”, filmul regizat de Martin Campbell in care patru razboinici din armata Green Lantern se lupta cu fortele raului, dupa ce au facut greseala de a jura sa mentina pacea intergalactica.

 

Inspirat dupa un serial de benzi desenate, filmul SF lansat de Warner Bros pe marile ecrane deja face furori printre tinerii de pretutindeni. Dar oricat de fictive ar parea, luminile verzi care ti se joaca printre ochi in sala de cinematograf au ceva in comun si cu realitatea. De fapt, lumina verde este cea mai noua descoperire a inginerilor de la Osram Opto Semiconductors, pentru viitoarele generatii de proiectoare mari.

 

 

Chiar daca suna ca-n povestile din filme, dioda care dezvolta lumina verde asigura o luminozitate mai mare si, implicit, o imagine mai clara a fisierelor multimedia rulate de proiectoare. Sa explicam! Astazi, proiectoarele conventionale functioneaza pe baza unei lampi cu halogen si a unei ”roti” care invarte cele trei culori de baza – rosu, verde si albastru, cu o viteza foarte mare. Ca si luminozitate, pretentiile sunt si ele scazute: 50 – 100 de lumeni. Hai, 200 de lumeni in unele cazuri.

 

Dezvoltata pe o platforma Ostar, noua dioda realizata de Osram poate emite 410 lumeni, la o lungime de unda de 520 de nanometri. Utilizand convertori pe baza de fosfor, lumina albastra din diode este transformata in lumina verde, in cazul aplicatiilor LED de inalta performanta. Ca si durata de functionare, vorbim despre cel putin 30.000 de ore. Inca un avantaj major: incorporate in aceste proiectoare, noile diode Osram pot asigura o claritate a imagine chiar si pe ecrane cu diagonala de cativa metri.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite