O relatie cu Bucurestiul

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 08.03.2010   |   
2 comentarii
Adrian Baicusi

Adrian Baicusi

Este dificil de descris o relatie cu Bucurestiul. Orasul este mai mult decit o aglomerare urbana; este o fiinta care traieste, care se schimba continuu. Este un loc unde se intampla atat lucruri pozitive cit si negative. Este un organism complex in care multi oameni isi traiesc viata,visele, cosmarurile sau dramele personale.

 

Ca in orice relatie momentele prezente sunt definitorii. Unele aspecte te multumesc, altele te irita pina la enervare. Cel mai usor este sa faci o descriere a aceastei relatii intr-un mod detasat de genul analizei SWOT (strengths, weekneses, oportunities and threats).

 

Dar inainte de toate in orice abordare pe care o faci atunci cind ai de-a face cu lucruri complexe trebuie sa te inarmezi cu o doza dubla de simt al umorului.

 

 

Strengths

 

Bucurestiul exista de ceva vreme ca un pol de atractie pentru toate segmentele din viata politica, economica si sociala. Fata de anii precedenti avem de-aface cu o diversitate din ce in ce mai mare care fascineaza, atrage si polarizeaza multi oameni. Orasul sufera de un ritm extrem de dinamic care il diferentiaza de celelalte orase din tara. Putand fi caracterizat ca un organism complex iti pune la dispozitie o gramada de lucruri intr-o varietate extrem de mare. Orasul apare ca un amalgam de zone comerciale, culturale, arhitecturale sau chiar industriale. Exista o fascinanta viata de noapte care se desfasoara prin retelele subterane sau terane de cluburi, restaurante si discoteci.

 

Exista inca zone verzi care apar din ce in ce mai mult ca pete pierdute de culoare verde. Sunt adevarate refugii pentru cei care mai au timp sa le viziteze. Este asa de placut sa poti alerga sau sa te plimbi inca cu bicicleta prin parc.

 

Weaknesses

 

Cel mai important punct slab ramine infrastructura care este pur si simplu depasita de ritmul de crestere prea rapid. Este un oras sufocat de mobilitatea dorita de toti cei care traiesc aici sau il viziteaza.

 

Este un oras care este constrans sa traiasca pe doua dimensiuni date de lungimea si latimea strazilor sale.

 

Anumite zone daca ai ocazia sa treci prin ele te duc cu gindul la peisajele descrise in cartea “Statia Pierzaniei” de China Mieville. Poluarea exista iar tonele de praf aruncate zilnic in atmosfera sunt inhalate cu veselie de oamenii in virsta care se straduiesc sa se miste geografic intre doua puncte unul fiind locuinta proprie si celalalt de regula un nou mall deschis recent.

 

Bine ati venit in acest loc. Mall-ul a devenit punctul central, nodal al civilizatiei noastre: loc de distractie, loc de tranzactii, loc de refugiu “cultural”, loc de comunicare si chiar de exprimare. Inainte ne imbracam frumos cu cele mai elegante haine sa mergem la teatru sau la evenimete deosebite. Astazi o facem ca sa mergem la mall. Aceasta este o tendinta a societatii de consum in care traim.

 

Opportunities

 

Orasul este in crestere, in dezvoltare. Asistam la o geografie in permanenta schimbare. Granitele orasului se schimba in permanenta. Vedem noi zone urbane care apar si atrag oportunitati. Orasul are nevoie de zone noi – zone rezidentiale, zone de entertainment, zone de sport si relaxare dar si culturale. Toate acestea sunt oportunitati. Mobilitatea este o oportunitate, fiecare edificiu devine o oportunitate, fiecare mod de a-ti petrece viata afara din locuinta ta devine o oportunitate pentru altii.

 

Threats

 

Cea mai mare amenintare ramine infrastructura. Orice eveniment metereologic, social, sau politic care implica mase de oameni paralizeaza de multe ori parti importante ale orasului. Modificarile climaterice, explozia urbana si demografica, noul liberalism care ne afecteaza vietile sunt forte care schimba mediul in care traim. Orasul poate deveni o bomba cu o explozie intirziata. Presiunea transportului haotic, presiunea insuficientei utilitatilor, valul de tineri care isi cauta identitatea (vezi cazul Budapesta) totul poate ameninta echilibrul acestui oras. Bucurestiul a devenit un oras stat.

 

Ce este grav e faptul ca nimeni nu are curajul sa ia o decizie importanta. Orasul trebuie restructurat. A atins punctele critice in diverse domenii..

 

Acestea sunt citeva din aspectele care te fac sa te gindesti la avantajele si dezavantajele care le ai cind traiesti intr-o metropola.

 

Ca sa iti definesti relatia cu cineva trebuie sa il cunosti si sa te cunosti. Este ceea ce incerc de o bucata lunga de timp. Sa cunosc orasul si sa imi inteleg limitele de acceptanta la schimbare.

 

Adrian Baicusi

Comentarii

denisuk

E adevarat tot ce ziceti si nu cred ca altcineva ar fi putut sa descrie mai bine deatat.Sunteti cel mai tare.

18.07.2010

Egy

Un adevarat om,cu o inteligenta deosebita.Toata stima si admiratia mea.Succes cat mai mult pentru ca il merita.Egy

18.07.2010

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite