poza1

Operatorii aerieni sunt obligati de Uniunea Europeana sa plateasca pentru emisiile de carbon, in regim prepay

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 02.01.2012   |   
3 comentarii

Asa cum, pentru masina ta, platesti taxa de poluare, din prima zi a lui 2012 operatorii care desfasoara curse in si din spatiul aerian al Uniunii Europene sunt nevoiti sa plateasca taxe suplimentare care compenseaza emisiile de dioxid de carbon.

Potrivit Curtii Europene de Justitie, directiva privind includerea activitatilor aviatice in planul de emisii al Uniunii Europene este unul necesar, care nu atinge nici legile vamale internationale si nici acordul de liber trafic aerian.

Totusi, actul n-a scapat neatacat de organizatiile aeriene. Actul legal a fost dus in instanta, la Londra, de Asociatia Americana de Transport Aerian (Air Transport Association of America), American Airlines si United Continental.

De cealalta parte, Comisia Europeana pentru transport aerian a motivat plata prepay a emisiilor de carbon, prin datele statistice referitoare la poluarea aerului pe teritoriul UE, care stipuleaza ca ritmul de crestere al noxelor ar putea duce in 2020 la o triplare a volumului de dioxid de carbon din aer, comparativ cu cel constatat in 1990.

Chiar daca intr-o prima faza, operatorii aerieni au de platit pentru 15% din emisiile aeronavelor aflate in exploatare, in spatiul aerian UE, pe termen lung acestia ar putea fi stimulati sa foloseasca noi combustibili, mai prietenosi fata de mediul inconjurator si, implicit, fata de propriile bugete.

Conform unor calcule facute de Comisia Europeana, directive ar putea determina o crestere a tarifelor la biletele pentru calatoriile cu avionul cuprinsa intre 2 si 12 euro.

Comentarii

andrei

Hmmm.E discutabil.Oricum aceste taxe doar mai aduc niste sume cu multe zerouri la buget,nicidecum nu imbunatatesc stratul de ozon.

30.01.2012

Hitechpedia

Bineinteles ca nu compenseaza. Dar cum taxele la tigari cresc preturile pachetelor cu vicii Lights/Full Flavour la raft si astfel ii constrang pe fumatori sa se gandeasca de doua ori inainte de a-si aprinde inca o tigara, asa si in cazul de fata – operatorii aerieni s-ar putea orienta catre combustibili mai eco-friendly si totodata motoare mai eficiente.

13.01.2012

Greybeard

“…operatorii care desfasoara curse in si din spatiul aerian al Uniunii Europene sunt nevoiti sa plateasca taxe suplimentare care compenseaza emisiile de dioxid de carbon.”

Taxele pot compensa emisiile de CO2 ? :) )

12.01.2012

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite