Osram dezvolta LEDuri speciale pentru culturile agricole din sere

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 15.02.2011   |   
0 comentarii

Flower Power - Lichtstarke LED bringen Pflanzen zum Wachsen - OSStiai ca lumina cea mai buna pentru procesul de fotosinteza al plantelor este de culoare rosie, cu o lungime de unda de 600 de nanometri? De fapt, razele cele mai benefice pentru plante sunt in afara spectrului vizual al omului. Inginerii de la Osram Opto Semiconductors au dezvoltat o serie de LED-uri destinate utilizarii in sere si care, totodata, cuprind aceste coordonate vitale pentru legumele si fructele crescute in mediu artificial.

 

De exemplu, la sfarsitul anului trecut a fost demarat un proiect pilot intr-un complex de sere din Danemarca, unde toata suprafata cultivata, de vreo cateva mii de metri patrati, este iluminata cu 50.000 de astfel de LEDuri. Inca de luna trecuta, tehnicienii care administreaza aceste sere au remarcat o serie de schimbari majore survenite in arealul inclus in acest proiect. Noile LEDuri au dovedit o eficienta cu 37% mai mare fata de becurile obisnuite folosite pentru iluminat, in timp ce facturile la electricitate au scazut cu 40%.

 

Specialistii de la Osram Opto Semiconductors au dezvoltat noul sistem de iluminat in doua directii clare. In primul rand, e vorba despre LEDurile din gama Golden Dragon Plus, care acopera un unghi de 170 de grade. Acest lucru le face perfecte pentru iluminatul suprafetelor mari cultivate in sere. Pe de alta parte, cealalta gama, denumita Oslon SSL LED, acopera un unghi de 80 de grade, excelent pentru culturile stratificate. Cum ar fi, de exemplu, cele de salata.

 

Prin imbunatatirea procesului de fotosinteza, plantele cultivate in sere pot creste mai repede, fara injectarea de substante chimice destinate acestui scop. Mai mult, durata de viata a unui LED cu lumina rosie ajunge la 100.000 de ore. Cu aproximatie, vorbim de 4.166 de zile de iluminare continua, ceea ce, de asemenea, scade substantial costurile de mentenanta in serele unde aceste noi LEDuri de la Osram sunt puse in functiune.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite