simelt

Otelul reciclat. Consum mai mic de energie si un mediu mai curat

Autor: Hitechpedia Guru   |   
Data: 26.01.2010   |   
0 comentarii

Desi nu ma prea uit la televizor, recunosc ca sunt un fan infocat al emisiunii ‘Cum se fabrica’ de pe Discovery Channel. Am vazut cum se face guma de mestecat, cum un morman de materiale este transformat intr-un instrument muzical, cum sunt facute lentilele pentru ochelari si cum se fabrica otelul. Dar nimic deocamdata despre reziduurile ramase de pe urma proceselor de fabricatie sau emisiile de dioxid de carbon eliberate in aer.

 

In cazul otelului, unul dintre motivele principale consta in faptul ca tehnologii de fabricare a otelului ecologic sunt dezvoltate de foarte putina vreme. Cel mai bun exemplu in acest sens este dat de Siemens. Prin implementarea unui nou proces de reciclare a otelului, nivelul energiei consumate poate fi mai mic, iar emisiile de dioxid de carbon pot fi substantial diminuate.

 

Pentru procesul de reciclare, otelul vechi este topit in cuptoare cu arcuri electrice. Zgura metalurgica rezultata este acoperita cu o spuma speciale, in acest fel fiind prevenit transferul de caldura catre peretii instalatiilor. Astfel, prelucrarea otelului reciclat devine o solutie economica si prietenoasa fata de mediul inconjurator. Practic, otelul reciclat reprezinta in acest moment 45% din intreaga productie de otel din Germania.

 

Prin utilizarea acestui nou proces, producatorul german de otel Lech Steelworks din Meitingen a reusit reducerea consumului de energie cu 2% si reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 12%. Totusi, in cazul otelariilor foarte mari, urmarirea procesului de invelire uniforma cu spuma a zgurii metalurgice devine o operatiune extrem de dificila. Pentru astfel de intreprinderi, Siemens a dezvoltat Simelt FSM Foaming Slag Manager – un sistem care realizeaza automat toate aceste operatiuni. Rezultatele la scara mare devin cat se poate de vizibile: consum de carbuni cu 30% mai mic, energie economisita si un mediu mai curat.

 

Ti-a placut articolul? Intra pe pagina de Facebook a blogului nostru!

 

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite