Pana in 2020, 50% din energia regenerabila produsa de Danemarca ar putea fi asigurata numai cu central eoliene

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 29.03.2012   |   
0 comentarii

DanemarcaConcurenta pentru cea mai curata tara europeana se ascute in vestul continentului. Dupa ce Marea Britanie a intrat serios in paine, cu directive serioase care vizeaza taierea drastica a emisiilor de dioxid de carbon pana in 2020, a venit randul Danemarcei sa preia stafeta ecologica, cu un nou plan energetic astfel incat pana in 2020 nivelul gazelor cu efect de sera sa fie diminuate cu pana la 34% fata de nivelul inregistrat in 1990 si sa scada consumul de energie cu peste 12%, comparativ cu nivelul din 2006.

 

De asemenea, guvernul danez urmareste ca pana in 2020 nu mai putin de 35% din productia nationala de energie sa fie asigurata prin resurse regenerabile, dintre care jumatate urmeaza sa fie generata de parcurile eoliene.

 

Anuntul a fost facut vinerea trecuta de catre ministrul danez pentru clima, energie si constructii Martin Lidegaard. Oficialul a mai adaugat faptul ca acest demers, de altfel planul energetic cu cea mai lunga bataie din istoria acestei tari, vizeaza ca pana in 2050 energia electrica sa fie acoperita in proportie de 100% din resurse regenerabile.

 

In urma cu patru ani, 18,9% din productia de electricitate a tarii era asigurata de energia eoliana. Acum, resursele natural eoliene ale Danemarcei sunt relative modeste, viteza vantului atingand pana la 5,6 metri pe secunda, la o intaltime de 10 metri. Cele mai bune zone pentru parcurile eoliene sunt, in prezent, in partea de vest a tarii, precum si pe insulele din est, in special cele cu plaje intinse orientate catre vest si sud.

 

Noul plan energetic poate fi atins, insa, din centralele eoliene offshore, unde sunt deja desfasurate proiecte energetice pe mari suprafete de apa, iar viteza vantului atinge 9 metri pe secunda, la o inaltime de 50 de metri.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite