Pana in anul 2050 vom putea obtine energie verde din fuziune nucleara

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 22.06.2010   |   
0 comentarii

camp magneticDe mii de ani ne incalzim, gatim, prelucram metale si cream energie folosind acelasi simplu principiu: substanta inflamabila plus scanteie – rezulta foc. Tot de atata timp, la fiecare flama obtinuta reusim nefasta performanta de a elibera in atmosfera cantitati tot mai mari de dioxid de carbon. Putem continua pe acest drum. Sau putem schimba fundamental acest principiu.

 

Ce-ai zice daca in loc de substanta inflamabila si scanteie, ciocnim doi sau mai multi atomi pentru a obtine energie? Putem folosi apa si litiu pentru o astfel de reactie. Aceste doua ”ingrediente” se gasesc in natura in cantitati nelimitate si, prin reactia produsa, nu emit dioxid de carbon si nici alte gaze poluante fata de mediul inconjurator.

 

O astfel de reactie se numeste fuziune nucleara si poate fi facuta doar in mediu controlat. In acest moment, fuziunea nucleara este foarte greu de realizat. Iata si de ce: pentru a obtine plasma si implicit energia dorita, gazele din reactorul de fuziune trebuie incalzite la peste 100 de milioane de grade Celsius, intr-un camp magnetic foarte puternic. Ulterior, plasma obtinuta trebuie mentinuta intr-o forma compacta suficient de mult timp pentru ca reactiile care au loc sa genereze energie. O adevarata provocare pentru specialisti, deoarece aceasta plasma este extrem de instabila si reactioneaza negativ chiar si la cele mai mici disfunctionalitati.

 

Deocamdata se lucreaza la doua prototipuri de reactoare functionabile si durabile, dedicate reactiilor de fuziune nucleara, astfel incat pana in anul 2050 sa poata fi introduse in sectorul industrial sub forma de reactoare comerciale, care pot produce energie verde in concordanta cu nevoile globale. Pana atunci este necesara identificarea si/sau conceperea de materiale rezistente la temperaturi foarte ridicate, precum si sisteme de securitate suficient de performante incat sa acopere orice neregularitati care ar putea sa apara in functionarea unor asemenea dispozitive.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite