Panourile solare: o noua generatie

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 14.12.2009   |   
0 comentarii

2009_12_14_Energie_Panourile_solare_o_noua_generatieTuturor ne place lumina! Si daca lumina solara poate fi considerata o sursa ecologica de energie, putem investi in cercetare si implementare astfel incat sa putem transforma energia solara in curent electric. Dar cu ce costuri?

 

Sunt multe zone pe glob unde sistemele fotovoltaice pot inlocui sisteme conventionale de obtinere a energiei electrice. Dar pentru ca implementarea lor sa fie posibila, e nevoie de un echilibru mai bun intre eficienta acestor sisteme si pretul lor.

 

Vestea buna e ca specialistii de la Institutul pentru Celule Solare Organice (LIOS) al Universitatii Linzer Kepler din Austria lucreaza la urmatoarea generatie de celule solare. Fiind facute din plastic, aceste celule vor fi mult mai ieftin de fabricat. Dar stabilitatea si gradul de eficienta sunt deocamdata inferioare modulelor solare curente. Aceste celule urmeaza a fi utilizate, experimental, in industria de telefonie mobila, mizandu-se pe convertirea energiei solare intr-o forma chimica a ei.

 

Un alt demers in dezvoltarea celulelor fotovoltaice este dezvoltat de Prof. Herbert Dittrich din cadrul Universitatii din Salzburg (Austria). Aceasta abordare vizeaza o alternativa pentru celulele solare in strat subtire, mizandu-se pe proprietatile sulfo-sarurilor – similare cu cele ale siliciului. Potrivit estimarilor facute de Prof. Dittrich, utilizarea celulelor pe baza de sulfo-saruri ar putea duce la o diminuare a costurilor de productie pentru celulele fotovoltaice, de 25%.

 

Heliovis, o companie care urmareste afirmarea pe piata surselor alternative de energie, propune un tip de concentrator solar simplificat cu sisteme masive de folie. Aceste sisteme sunt, de fapt, compozitii din folii superioare transparete, folii de reflexie amplasate in centru si o folie de baza, robusta.

 

In urma testelor efectuate pana in prezent, Heliovis a demonstrat ca prin aceste folii complexe lumina soarelui poate fi concentrata de pana la 50 de ori mai mult decat prin panourile din otel si sticla. Ulterior, aceasta lumina poate fi concentrata intr-o celula fotovoltaica, un receptor termic sau chiar unul chimic. Daca sistemul propus de Heliovis da rezultatele asteptate din punct de vedere energetic, deja ar putea fi produs in serie, din 2011.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite