Pasi decisivi spre viitor: solutii de transport inteligente!

Autor: Hitechpedia Guru   |   
Data: 20.05.2010   |   
0 comentarii

trafic-bucurestiIn fiecare dimineata ma urc in tramvaiul 41 din statia Tricodava si cobor la Crangasi. In fiecare dimineata pe geamul tramvaiului 41 vad coloane de masini diverse, de la Dacii Logan pana la Mercedes-Benz, Porsche, Audi si alte marci generoase in cai putere si senzatii tari. Aproape in fiecare dimineata tramvaiul 41 merge. Masinile despre care vorbeam mai devreme stau pe loc. La fel ca si ceilalti calatori ai tramvaiului 41, ma intreb un lucru: la ce bun sa iti cumperi o masina puternica in conditiile in care sansele de a-i testa performantele un circuit sunt minime, iar in majoritatea timpului petrecut in habitaclul ei nu faci altceva decat sa stai. Ba la un semafor, ba la cate o coloana interminabila, ba asteptand sa ti se elibereze niste locuri de parcare.

 

 

Ieri, cu ocazia mitingului din fata Guvernului (Piata Victoriei), toata media centrala a anuntat strazile blocate de manifestanti si rutele ocolitoare prin Bucuresti. Surprinzator, miercuri (tot ieri) la ora 18:00, de altfel ora de varf si nervi tari in traficul din oras, am putut circula cu un taxi la fel de lejer ca intr-o simpla zi de weekend. Asta pentru ca multi conducatori auto si-au lasat masinile personale acasa, preferand mijloacele de transport in comun. Deci se poate!

 

Pornind din acest punct, ma bucura sa observ ca facem – chiar daca timid – un pas catre un viitor mai bun in privinta transporturilor. Un viitor in care mijlocul de transport personal devine irelevant comparativ cu solutiile complete si atractive de transport. Solutii prin care traseul tau de la punctul A la punctul B este aproape instantaneu realizat prin sincronizarea mai multor mijloace de transport, de la bicicleta la avion.

 

Un exemplu: sa zicem ca acum (ora 08:58) vrei sa ajungi la mare, in Constanta si pleci de prin Dristor. Daca iti bei cafeaua matinala mai repede si incerci sa te grabesti un pic, ai putea ajunge in cel mult 5 minute de mers pe jos la statia de metrou Dristor. Pierzi cam 20 de minute cu tot cu aglomeratia din subteran si ora fixa de plecare a metroului si dupa alte 20-30 de minute de suferinta prin aglomeratia din acel metrou, ajungi la Gara de Nord. Ajuns la ora 10:00 la gara, primul tren pe care il ai disponibil catre Constanta ar fi un rapid care pleaca spre litoral la ora 14:00. Ineficient!

 

Intermodalitatea transportului in comun va functiona dupa standarde mult avansate. In locul unei cartele prapadite de metrou, vei putea avea un card care, odata introdus, iti ”aliniaza” toate mijloacele de transport de care ai nevoie pana la destinatie, fara a pierde nici macar un minut. Nu e metrou, e o masina care te poate duce rapid pana la Gara de Nord, trecand prin toate semafoarele sincronizate astfel incat sa nu astepti fara rost. Nu poti gasi tren mai devreme, ai la dispozitie orice alte mijloace de transport pentru a ajunge la Constanta in cel mai scurt timp. Astfel, o zi intreaga de calatorii istovitoare se poate transforma intr-o zi castigata.

 

In Viena se lucreaza deja la un sistem foarte avansat de sincronizare a 1.300 de semafoare. Testat in Munster (Germania), acest sistem a permis fluidizarea traficului rutier si cresterea vitezei de circulatie in oras cu 15%. Legatura intre toate aceste sisteme, la nivel global, aduce inevitabil o sincronizare aproape perfecta a semafoarelor si altor semne de circulatie. Imagineaza-ti ce avantaje ar putea aduce o astfel de solutie aici, in Bucuresti!

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite