Petrolul, conducta si ultrasunetele

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 13.09.2010   |   
0 comentarii

Neues Ultraschall-Durchflussmessgerät für die Öl-, Gas- und petrGaze naturale, petrol, biocombustibili, deseuri, apa. Iata cinci dintre ”marfurile” care sunt transportate prin conducte lungi de mii de kilometri, in toata lumea. De la punctul de extractie, la rafinarie si apoi catre pompele de combustibil si alte puncte de desfacere, combustibilii fosili ”calatoresc” prin locuri unde accesul rutier poate fi imposibil. Intalnesc diferente majore de altitudine, schimbari de temperatura, modificari ale starii vremii si o serie intreaga de alti factori cu flexibilitate ridicata, pana ajung la destinatie.

 

In asemenea conditii, nu e de mirare ca pot fi semnalate deteriorari ale conductelor, defectiuni sau chiar furturi. Interventiile in caz de urgenta sunt dificil de sincronizat, iar efectivele umane care pot verifica starea segmentelor de conducta ce traverseaza asemenea distante, sunt foarte mici. O intrebare pentru toti cei implicati in aceasta industrie: cum pot fi monitorizate conductele astfel incat interventiile sa poata fi facute in cel mai scurt timp, iar potentialele accidente sa nu afecteze mediul inconjurator?

 

De la Dmitri Mendeleev (rusul cu tabelul elementelor chimice si totodata primul om de stiinta care a propus acest mijloc de transport pentru petrol si gaze naturale) incoace, expertii din aceasta ramura industriala au incercat tot felul de solutii cu un coeficient de reusita discutabil.

 

Dezvoltat de Siemens, Sitrans FUT 1010 este un instrument nou care permite operatorilor de conducte pentru petrol si/sau gaze naturale sa depisteze in cel mai scurt timp eventualele scurgeri si sa faca estimari asupra efectelor aduse mediului inconjurator. Sitrans FUT 1010 functioneaza pe baza de ultrasunete cu frecventa similara dispozitivelor utilizate de medici pentru examinarea fatului, in cele noua luni de sarcina. Avand dimensiunile unei mici cutii, instrumentul este atasat pe partea exterioara a conductei si trimite date despre cantitatea de combustibili din conducte, catre centrul de observare, prin unde radio.

 

Principiul de functionare al Sitrans FUT 1010 este unul simplu. Practic, unda ”calatoreste” pana la peretele opus din conducta si, la intoarcere, furnizeaza informatii importante despre volum, presiune si temperatura, impreuna cu datele proprii de buna functionare. Petrolul are o densitate diferita de cea a cherosenului, iar durata de raspuns a undei emise de Sitrans FUT 1010 variaza in functie de combustibilul transportat. Simplu, eficient, util.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite