PREMIERA ELVETIANA Prima linie de teleschi cu energie solara din lume a fost inaugurata la Tenna

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 20.02.2012   |   
0 comentarii

skiliftPentru ca iti place zapada, la munte, atunci cand s-a asternut in straturi numai bune pentru sporturi de iarna si fiindca speram sa-ti mai ingadui un rasfat montan intr-o statiune europeana, ne-am gandit sa-ti recomandam ca urmatoare destinatie turistica micul oras Tenna din Elvetia.

 

Ceea ce diferentiaza net aceasta asezare de statiunile vestite pentru schi din Elvetia si Austria este fix instalatia de teleschi, lunga de 450 de metri, singura din lume alimentata cu energie solara.

 

Cu o populatie de numai 112 locuitori, in mica localitate din cantonul Graubunden fiecare casa are panouri fotovoltaice montate pe acoperis. In privinta instalatiei de teleschi inaugurata chiar in acest sezon pe partia din Tenna, toate mecanismele fotovoltaice sunt de ultima ora. Pe intregul traseu au fost montate 80 de panouri solare care genereaza suficienta energie pentru o a transporta pana la 800 de turisti, pe ora.

 

In plus, fiecare panou fotovoltaic se roteste independent, dupa soare. Iar in cazul furtunilor de pe munte, acestea sunt pozitionate vertical, impiedicand astfel depunerea zapezii. Desi are o capacitate totala de 90.000 de kilowati, in zilele cu foarte mult soare mecanismul genereaza mai multa electricitate decat consuma. Tot surplusul e directionat catre circuitul national de energie, bineinteles, cu beneficiile financiare aferente care ajung la primaria din Tenna.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite