Premiera medicala: radiografiile video in timp real sunt, de acum, posibile!

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 17.02.2011   |   
0 comentarii

2011_02_17 filmIn 1888, chimistul francez Louis Aime Augustin Le Prince a produs primul film pe pelicula, din lume. Pelicula are fix doua secunde si a fost trasa cu 12 cadre pe minut. De ce am facut aceasta introducere? E simplu: de atunci, au fost nevoie 123 de ani pana cand imagistica medicala sa treaca de la radiografia conventionala, la imagini video ale organelor interne din corpul omenesc, facute cu ajutorul unui tomograf cu rezonanta magnetica (MRI).

 

Minunea a fost posibila datorita cercetatorilor din laboratorul Max-Planck din Gottingen (Germania), care au reusit sa captureze dinamica muschilor cardiaci in secvente video, intr-un timp de 20 de milisecunde necesar pentru transformarea imaginilor intr-un clip cu destinatie medicala.

 

Pentru specialistii in imagistica medicala, dar si pentru medicina propriu-zisa, aceasta descoperire inseamna deschiderea unui nou segment profesional, atat la nivel de cercetare, cat si de tratament, la nivel clinic. Potrivit Prof. Jens Frahm, director al centrului de cercetare Max-Planck, un film medical realizat in timp real, asupra batailor inimii, poate furniza informatii importante despre fluxul sanguin si dinamica muschilor cardiaci, fara ca pacientul sa fie nevoit a-si tine respiratia. De asemenea, o astfel de facilitate permite medicilor o cu totul alta perspectiva, superioara, asupra radiografiilor pe care isi ”construiesc” diagnosticele.

 

In viitor, aceasta descoperire ar putea fi accesibila in spitale din intreaga lume, prin intermediul unor dispozitive MRI comerciale si, in cazul celor fabricate de Siemens Healthcare, a unor solutii medicale de transmitere a noilor date, catre departamentele medicale specializate. In acelasi context, posibilitatea inregistrarii de imagini video in timp real, printr-un aparat MRI, aduce o contributie importanta si specialistilor in ortopedie, care pot urmari miscarile articulatiilor, fara a mai pierde timp cu realizarea si prelucrarea unor radiografii conventionale.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite