Primele panouri solare 3D din lume, testate in conditii extreme

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 28.03.2012   |   
0 comentarii

panourile solare 3DInca de la inceput, pe Hitechpedia.ro am vorbit despre multitudinea de aplicatii pentru panourile fotovoltaice. Am vorbit despre parcuri energetice de dimensiuni colosale. Am vorbit despre proiecte urbane 100% eco-friendly, precum Masdar City din Abu Dhabi. Masini cu propulsie solara, gadgeturi portabile, incarcatoare fotovoltaice si utilitati solare pentru acasa. Dar, impreuna cu functia, evolueaza si forma.

 

Oricat de neobisnuit iti pare la prima vedere, specialistii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au impins mai departe designul captatorilor solari: au realizat primele panouri fotovoltaice tridimensionale.

 

Transpunerea panourilor fotovoltaice din uzuala forma plata intr-una tridimensionala s-a facut prin aranjarea celulelor solare pe stative verticale, cu dispunere in zig-zag, astfel incat sa absoarba cat mai mult din energia soarelui.

 

Cele doua module solare 3D realizate pana acum au fost testate in diferite conditii de vreme, atat in zile  noroase, cat si pe timp de iarna. Conform masuratorilor efectuate, noua aranjare a dus la acumularea unei cantitati de energie cu pana la 20 de ori mai mare decat in cazul panourilor plane.

 

Potrivit echipei MIT, chiar daca sunt mai scumpe, noile panouri fotovoltaice 3D s-au dovedit avantajoase in captarea luminii din mai multe unghiuri, in special pe suprafete restranse, precum cele din mediul urban.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite