Primul elicopter cu motor diesel din lume va fi un Eurocopter EC120

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 25.02.2010   |   
0 comentarii

2010_02_25_EurocopterPrezenti cu un stand la editia din acest an a Heli-Expo din Houston (SUA), reprezentantii Eurocopter au facut un anunt inedit pentru aceasta industrie: in maxim 5 ani, elicopterele vor functiona cu motoare diesel. Anuntul a fost sustinut si de prezentarea la stand a unui prototip al noului motor destinat aeronavelor de acest gen.

 

Actualele turbine pe benzina utilizate de producatorii de elicoptere sunt foarte puternice, insa prezinta cateva impedimente majore: nivelul performantelor scade invers proportional cu altitudinea la care se afla aeronava, consumul de combustibil este foarte mare, iar nivelul de poluare a aerului e situat la cote foarte ridicate.

 

De ce diesel? Daca vorbim in termeni de eficienta, experienta in racing a unor branduri europene precum Audi si Peugeot care utilizeaza in mod consecvent si cu rezultate remarcabile motoare diesel in cursele de anduranta de la Le Mans, i-a ajutat pe inginerii Eurocopter sa stabileasca rapoarte optime intre putere si greutate, extrem de importante in industria aeronautica. In plus, consumul de combustibil si, implicit, volumul de noxe pot fi astfel reduse cu pana la 40%.

 

O alta provocare pentru Eurocopter consta in dezvoltarea de propulsoare diesel turboalimentate care sa mentina constanta puterea disponibila chiar si la altitudini foarte mari. Conform declaratiilor oficiale date de reprezentantii acestui brand, primul elicopter dotat cu motor diesel va fi un Eurocopter EC120.

 

In Romania, Eurocopter detine o filiala inaugurata in 2002, la care IAR Brasov detine 49% din actiuni. Pentru 2010, Eurocopter intentioneaza extinderea activitatii de revizii si reparatii a elicopterelor la Brasov.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite