Breathalyzer

Probe de respiratie pentru diagnosticarea bolilor pulmonare

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 30.11.2012   |   
0 comentarii

8,7 milioane de oameni s-au imbolnavit de tuberculoza anul trecut. Tot in 2011, nu mai putin de 1,4 milioane de pacienti au murit din cauza acestei afectiuni. Pe de alta parte, durata medie de viata a oamenilor bolnavi de cancer pulmonar este de numai doi ani, se arata intr-un raport emis de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Daca tuberculoza si cancerul pulmonar ar fi detectate din timp, numarul celor afectati de aceste boli ar scadea dramatic.

 

Cercetatorii de la Siemens Corporate Technology au descoperit faptul ca in cazul pacientilor care sufera de cancer pulmonar sau de tuberculoza, aerul expirat are un miros specific. Acesta este colectat in niste recipient special si apoi, cu ajutorul unui spectrometru, sunt identificate fiecare molecule in parte.

 

In cazul noului dispozitiv fabricat de Siemens, moleculele sunt incarcate electric si apoi accelerate intr-un camp electric care le da o traiectorie. Apoi particulele sunt separate in functie de greutate, iar medicii pot stabili cat de avansata e boala, in functie de amprenta lasata de acestea.

 

Chiar daca au fost analizate pe pacienti de diferite varste si regimuri alimentare, noile spectrometre urmeaza a fi testate si pe oamenii fumatori. Totusi, pentru a putea fi folosite cu succes, aceste aparate trebuie ajustate astfel incat sa incapa usor intr-o servieta medicala.

 

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite