Protectii ceramice extreme pentru turbinele de gaz

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 24.01.2011   |   
0 comentarii

Francis Jurjen Ladru - Keramischer Hitzeschutz für TurbinenschauCand vine vorba despre energie, apelam la elemente tehnologice high-tech pentru o productie cat mai mare si mai stabila, pastrand in acelasi timp cele mai inalte standarde de siguranta. In cazul turbinelor de gaz, temperaturile de operare extrem de inalte sunt benefice daca ne gandim la eficienta si capacitatea de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. Dar, in acelasi context, materialele folosite in aceste turbine se uzeaza mai repede, iar costurile de inlocuire sau de reparatii pot deveni ingrijoratoare.

 

Dr. Francis Jurgen Ladru de la Siemens Energy din Berlin a inventat o protectie ceramica pentru piesele din aceste turbine. Prin aplicarea corecta a acestei inedite solutii de protectie, turbinele de gaz pot functiona fara probleme la temperaturi de 1.200 de grade Celsius si chiar mai mari, de pana la 1.400 de grade. Si asta, pe termen lung.

 

Cum se aplica protectia? Aparent este simplu, insa necesita pregatiri minutioase. Specialistii de la Siemens Energy folosesc in acest sens un con cu plasma care, prin efectul termic generat, imprastie pulberea ceramica peste suprafata dorita. Plasma fierbinte topeste particulele ceramice, formand astfel o pelicula pe suprafata lamelor din turbina de gaz.

 

Economiile nu se opresc aici. Prin utilizarea unui con de plasma cu trei duze, timpul de aplicare a peliculei protective e redus cu aproximativ 30%, precizeaza Dr. Ladru. In plus, durata de viata a acestor duze poate fi marita de la 40 la 100 de ore, ceea ce atrage o binevenita caracteristica suplimentara pentru tehnicienii din spatele turbinelor de gaz din toata lumea.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite