Qantas si British Airways investesc in combustibil verde pentru aeronavele proprii

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 07.01.2011   |   
0 comentarii

2011_01_07 Quantas biofuelStiai ca o cursa dus-intors Bucuresti – Paris cu avionul, acum, la inceputul lunii ianuarie, duce la eliberarea in aer a peste 500 de tone de dioxid de carbon? Multiplica acest numar la miile de operatori aerieni, destinatii si curse la nivel global, intr-o singura zi si ai sa intelegi perfect de ce avioanele isi ocupa un infam loc fruntas in clasamentul celor mai poluante mijloace de transport.

 

Vestea buna e ca solutii pot fi gasite atat in aeroporturi, cat si la nivelul companiilor aeriene. Cel mai nou exemplu vine tocmai din Australia: operatorul aerian Qantas. Reprezentantii companiei au anuntat pentru aceasta luna planurile de construire a unei uzine de biocombustibili extrasi din deseurile emise de flota de aeronave aflate in exploatare.

 

Potrivit oficialilor Qantas, uzina se preconizeaza a fi a doua ca dimensiune, din lume, si va deservi un portofoliu de clienti cu care Qantas se afla deja in negocieri avansate. Este vorba despre companiile low-cost easyJet, Ryanair si Aer Lingus, precum si cativa operatori aerieni din SUA.

 

Masura adoptata de australieni face parte dintr-un plan mai amplu de raliere la noile standarde europene privind amprenta de carbon a aeronavelor, care vor intra in vigoare in ianuarie 2012.

 

Prima companie aeriana care a adoptat deja o masura similara este British Airways. Operatorul britanic va isi va pune in functiune fabrica de biofuel in 2014. Investitia de 200 milioane de lire sterline va asigura combustibil verde pentru 2% din aeronavele proprii, alimentate pe aeroportul Heathrow din Londra.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite