Robotii de azi, gospodinele humanoide de maine!

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 22.10.2010   |   
1 comentarii

2010_10_22 Robotul casnicIn urma cu vreo noua ani, Electrolux a dat lovitura pe piata internationala de produse electrocasnice, cu aspiratorul care aspira singur. Botezat Trilobite, aspiratorul in cauza avea suficienti senzori pentru a se plimba prin sufragerie, dormitor, bucatarie si alte incaperi, sub privirile mirate ale musafirilor dornici sa vada ”minunea”. Ajuns deja la cea de-a doua generatie, Trilobite beneficiaza de senzori ultrasonici si senzori cu infrarosii pentru a se deplasa mai bine prin casa si a nu se duce de-a dura pe scari. Dincolo de caracterul utilitar, Trilobite a deschis ochiii multor specialisti in robotica, din intreaga lume, in vederea proiectarii de roboti casnici.

 

 

Daca inginerii de la Honda inca se tin de jonglerii tehnice cu roboti muzicanti si dansatori humanoizi, specialistii Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineering and Automation din Stuttgart au semnat deja fisa de post a lui Care-O-bot 3, primul robot-majordom din lume. Soacrele, gospodinele, mamele si amantele mai au de asteptat pentru ca robotul ”scolit” in Germania inca nu spala, nu calca si nici nu face de mancare. Care-O-bot 3 serveste apa si bauturi racoritoare vizitatorilor maternitatii Parkheim Berg din Stuttgart. Deschide usi si invata forme si obiecte noi, pe masura ce le intalneste. Suna simplu, insa o face cu maxima constiinciozitate si chiar cu o eleganta tehnica de mare exceptie!

 

Desi are mai bine de un an, DESIRE este un alt robot cu reale valente de majordom. Fabricat in Germania de Deutsche Servicerobotik Initiative, DESIRE poate manevra diverse obiecte cu ajutorul celor doua brate multifunctionale. Deocamdata are un rol de cercetare si, uneori, isi interpreteaza foarte bine rolul de vedeta in expozitiile de profil. Cu unele mici ajustari ar putea face curatenie prin casa, atunci cand esti plecat cu treaba.

 

Fie ca-ti place Care-O-bot 3 sau DESIRE, asteapta-te ca in viitor acesti roboti-majordomi sa te astepte acasa cu mancarea gatita si camasile calcate. Daca reusesti sa-i inveti, ar putea sa-ti pregateasca si cafeaua. Nu se descurca prea bine la conversatii aprinse despre politica si criza financiara, insa te pot asista la treburi mai simple, insa indispensabile unui trai civilizat.

Comentarii

adi

unde fac rost de un rorbot danasta

29.09.2013

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite