Sarea topita, conductor energetic pentru noile modele de panouri fotovoltaice

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 07.03.2011   |   
0 comentarii

Neue Salzschmelzen für effizientere SolarthermieCum arata parcurile energetice solare din viitor? Mari, high-tech si extrem de eficiente in privinta volumului de electricitate produs din energia solara. Prima descoperire importanta din acest an urmeaza a fi testata in incinta Universitatii din Evora, Portugalia. Proiectul, denumit High Performance Solar Thermal Power, implica punerea in functiune a unor panouri solare cu tuburi conductoare, cu sare topita.

 

Potrivit celor mai noi cercetari, sarea topita are o serie de avantaje fata de tuburile deja conventionale, pe baza de ulei. Astfel, limita termica de functionare este ridicata de la 400 la 500 de grade Celsius. Nu formeaza condens si, spre deosebire de tuburile pe ulei, nu sunt inflamabile. Aceste tuburi cu sare topita sunt considerate optime pentru panourile cu oglinzi parabolic concave, tocmai pentru fiabilitatea dovedita in conditiile unui volum energetic foarte ridicat.

 

In cazul proiectului pilot desfasurat la Universitatea din Evora, panourile solare vor fi testate astfel incat sa poata fi dezvoltata o infrastructura tehnologica dedicate noii solutii de transfer energetic. Pe baza rezultatelor obtinute, specialistii de la Siemens Energy vor putea planifica si pune in opera instalatii solare destinate parcurilor energetice cu productie de pana la 50 de megawati.  

 

Printre partenerii acestui proiect se numara Ministerul Mediului din Germania si Centrul Aerospatial German (DLR).

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite