carbon fiber

Siemens, Audi si BMW recicleaza fibra de carbon

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 11.06.2013   |   
0 comentarii

Industria aeronautica, industria navala si cea auto sunt doar cateva din ramurile in care fibra de carbon este intens folosita. Acest material compozit e compus din fibrele de carbon tesute si o matrice polimerica. Este incredibil de usor si de trei ori mai rezistent decat otelul. Costa mult si, mai nou, poate fi reciclat fara a dauna mediului inconjurator.

 

Specialistii de la Siemens lucreaza acum la dezvoltarea unor proceduri de reciclare a fibrei de carbon, fara niciun fel de pierderi al proprietatilor ei fizice. Impreuna cu Audi, BMW, SGL Carbon, Neenah-Gessner, Voith Composites, Fraunhofer Institute for Building Physics si Bifa Environmental Institute, inginerii Siemens au format primul centru de cercetare a tehnicilor de reciclare pentru fibra de carbon.

 

Prima tehnica dezvoltata in centrul MAIrecycling poarta numele de solvoliza. Astfel, componentele din rasina ale fibrei de carbon sunt incalzite sub presiune la o temperatura de 200 de grade Celsius, iar apoi sunt transformate in compusi alcoolici cu o greutate moleculara scazuta si solvabili in apa. In felul acesta, orice fel de solventi poluanti sunt exclusi din proces, ceea ce confera un beneficiu pentru mediul inconjurator.

 

Mai departe, materialul rezultat din acest proces isi pastreaza forma si fibrele intacte, ceea ce inseamna ca poate fi oricand procesat si transformat intr-un nou obiect.

 

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite