SIWA LeakControl. Sau cum putem invata sa consumam apa rational!

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 11.11.2010   |   
0 comentarii

2010_11_11 Conductele de apaBlocatar cu acte in regula sau chirias de ocazie, statul la bloc are avantaje si dezavantaje, deopotriva. Ai apometre, platesti. N-ai apometre, platesti si consumul tau, dar si pierderile alora mai prevazatori decat tine. Pana sa ne invatam cu totii ca, la fel ca lumina si gazul ars de pomana, apa risipita costa cat nu face, niste meseriasi de la Siemens Industry Solutions au creat un dispozitiv care detecteaza defectiunile pe conducta si, bineinteles, scurgerile de apa.

 

Implementat deocamdata in Berlin, unde cat o fi neamtul de neamt, tot consuma 585.000 metri cubi de apa potabila pe zi (tot orasul), sistemul botezat SIWA LeakControl si-a demonstrat inca din primele zile utilitatea. Functioneaza cam asa: se monteaza pe conducte si, cu ajutorul unor softuri destepte, localizeaza fisurile de pe conducte si monitorizeaza fluxul de apa.

 

Bazat pe un sistem cu ultrasunete, noua tehnologie e folosita in diverse zone ale capitalei germane. Primul pas consta in delimitarea unei zone de masurare a debitului de apa. Datele preluate sunt trimise catre un centru specializat si comparate cu datele privind consumul de apa din lunile precedente. Un consum mai mare indica sparturi pe teava. Aici e pus in functiune dispozitivul SIWA LeakControl care localizeaza fisura, pentru ca portiunea de conducta afectata sa fie reparata in cel mai scurt timp.

 

Procesul de colectare a datelor privind debitul de apa are loc la amiaza, in intervalul orar 14:00-16:00, cand consumul de apa este mai scazut si in acelasi timp constant. Astfel, locuitorii din Berlin au posibilitatea de a plati exact cata apa consuma, fara a-si mai face griji in privinta pierderilor din retea.

 

In Indexul Verde al Oraselor din Europa realizat de Economist Intelligence Unit si Siemens, Berlin s-a situat pe cea de-a treia pozitie din cele 30 de capitale europene incluse in raport, in privinta consumului de apa. Potrivit acestui studiu, pierderile de apa din Berlin se situeaza la cel mult 5,2%. Comparativ, Bucurestiul se afla pe pozitia 28 la consumul de apa. Aceasta pozitie codasa este explicata atat prin interesul scazut al bucurestenilor fata de principiile consumului rational de apa, dar si prin pierderile din retea, estimate la aproape 50% din debitul total.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite