Solutii din viitor: Boli depistate cu ajutorul indicatorilor biologici

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 02.02.2010   |   
0 comentarii

2010_02_02_BiomarkersDe cate ori ti s-a intamplat sa simti o durere atat de grava incat sa te duci de indata la sectia de Urgenta a celui mai apropiat spital, iar medicul de garda sa-ti spuna ca n-ai nimic? Desi sunt cunoscute multe cazuri in care cadrele medicale fie au consultat in graba, fie nu au habar de simptomatica unor anumite boli, medicina moderna se afla intr-un progres continuu spre a identifica si a preintampina aparitia celor mai frecvente si mai grave boli.

 

In scurt timp nu va mai fi nevoie sa mergi din clinica in clinica si de la un medic la altul pentru a ti se confirma ca ai ceva. Cu ajutorul markerelor biologice, analizele pe care le faci iti vor putea fi ‘traduse’ de medici in boala de care suferi, precum si tipul de tratament pe care trebuie sa il urmezi.

 

Sa luam cazul infarctului miocardic. Acest sindrom clinic este provocat de oprirea circulatiei sanguine la nivel de miocard, determinata de obstructionarea brusca a unei artere coronare. Infarctul miocardic poate aparea la persoanele obeze, la fumatori, persoanele suprasolicitate psihic, la suferinzii de diabet, la persoane cu hipertensiune arteriala, dar si la oameni care nu au avut niciun fel de antecedente coronariene.

 

Putem depista in timp util iminenta unui infarct miocardic? Multi medici ti-ar spune ca acest lucru e relativ. Noi suntem de parere ca DA! In loc de ECG, iti poti face un test Troponin-I-Ultra. Indicator biologic de maxima importanta in acest caz, troponina este de fapt o proteina prezenta in inima si este eliberata in sange ca rezultat al opririi unui muschi cardiac. Aceasta proteina poate fi detectata abia dupa trei ore de la declansarea atacului de cord si atinge un nivel maxim de concentratie dupa 20 de ore.

 

Analizele facute de dispozitivele Siemens Healthcare Diagnostics cu receptori moleculari asupra concentratiei de troponina din sange pot avertiza asupra problemelor cardiace inainte ca acestea sa iti pericliteze grav sanatatea. Un alt biomarker este BNP – un hormon care se formeaza in cazul insuficientei cardiace si care poate indica starea de functionare a inimii, chiar si in cazul in care alte simptome colaterale sunt imposibil de detectat.

 

Te-ai gandit ca fibroza hepatica poate fi depistata fara biopsie? Cu ajutorul testului ELF, medicii vor putea detecta prezenta celulelor fibroase cu mult timp inainte de agravarea bolii catre ciroza.  

 

Un alt pas in fata al biomerkerilor medicali consta in depistarea in timp util a cancerului la san. De exemplu, tratamentul cu Herceptin poate da rezultate foarte bune atunci cand celulele tumorale poarta receptorul denumit HER-2/neu. Herceptin blocheaza acest receptor si, implicit, evolutia cancerului.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite