Spectroscopia cu raze infrarosii: de la industria energetica, la aparatele electrocasnice si imagistica medicala

Autor: Hitechpedia Guru   |   
Data: 23.11.2010   |   
0 comentarii

2010_11_23 SpectrometruNu toti carbunii sunt la fel. Probabil te gandesti: ”OK, la ce-mi foloseste sa stiu asta?” Ei bine, iti cam foloseste sa stii ca o parte din energia termica pe care o folosesti este inca ”fabricata” din arderea carbunilor. Iti foloseste sa stii ca aerul pe care il respiri este din ce in ce mai curat, iar uzinele care folosesc carbuni ca materie prima (in loc de resurse moderne) sunt utilate corespunzator astfel incat tu sa nu respiri noxe industriale. Iti foloseste sa stii ca exista pe lumea asta si oameni care inventeaza noi si noi metode de extractie a carbunilor care ard mai eficient si polueaza mai putin. Iti foloseste sa stii ca exista si noi metode de cercetare in aceasta nisa industriala.

 

 

Una dintre aceste metode a fost dezvoltata de Siemens Industry Solutions si se cheama spectroscopie cu raze infrarosii. Prin aceasta metoda, cercetatorii urmaresc componenta si structura unei cantitati de carbuni, in vederea determinarii utilitatii acesteia. Folosind lungimi de unda medii (de 2,5 – 50 micrometri), pot avea rezultate clare si usor de vizualizat. Totusi spectroscopia MRI e costisitoare din punct de vedere financiar. Cu atat mai mult cu cat rezultate de calitate similara pot fi inregistrate si cu spectroscometre NIR (de la Near Infrared Light), care functioneaza in lungimi de unda cuprinse intre 0,7 si 2,5 micrometri.

 

Deocamdata se lucreaza la un program pilot care urmeaza sa utilizeze aceasta noua tehnologie, cu incepere din 2011. Vestea buna e ca, de indata ce descoperirea bazata pe raze infrarosii isi dovedeste utilitatea urmarita de cercetatori, ar putea fi folosita si in alte scopuri. De pilda, cum ti-ar placea ca masina de spalat sa-ti ”spuna” automat daca ai bagat din greseala haine care se pot deteriora in timpul ciclului de spalare? Sau frigiderul sa te atentioneze daca ai uitat vreun aliment stricat/expirat, la rece.

 

Noua tehnologie pe baza de raze infrarosii ar putea fi utilizata si in medicina. Gandeste-te doar la utilitatile de imagistica medicala, dispozitive de foarte inalta precizie si analize mai accesibile. Medici care isi pot face meseria mult mai bine decat inainte. Pacienti mai multumiti!

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite