Stii cum se feresc elvetienii de canicula?

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 28.07.2010   |   
1 comentarii

2010_07_28 Eco Apartamente_1Cand te muti la casa noua, cuvinte precum debransare, autonomie, durabilitate sunt inlocuite de termeni ca banci, rate, asigurare obligatorie, garantii, stress, renovari, utilitati, contracte si, cu un pic de noroc, un antreprenor care nu se da disparut de indata ce a incasat sumele reprezentand avansurile locuintelor antamate de viitorii proprietari.

 

Ce-ai zice daca debransare, demontat calorifere si vecini galagiosi ar fi termenii unui tablou pozitiv al noii tale locuinte. Asa cum se intampla in oraselul Liebefeld din Elvetia, unde locuitorii complexului Gebhartstrasse Apartment probabil l-ar lua la fuga sau, dupa caz, la o bere pe ajutorul de administrator de bloc, insarcinat cu citirea apometrelor din apartamente.

 

Stii de ce? Fatadele cladirilor din acest complex sunt prevazute cu geamuri care permit transferul de energi termica solara doar cand in apartament este foarte racoare. Pentru o cat mai buna proportionare a energiei termice, cladirile au fost construite din lemn, iar in podele a fost pus pietris, pentru a elimina riscul pierderilor de caldura nedorite.

 

Gigacaloria in complexul Gebhartstrasse Apartment nu lasa urme adanci in constiinta proprietarilor, deoarece 20 de metir patrati din acoperis reprezinta suprafata panourilor solare montate pentru a completa necesarul de agent termic si electricitate, din surse regenerabile.

 

Spre deosebire de noi, locatarii acestor blocuri n-au nevoie nici de aer conditionat si nici de ventilatoare pentru a se simti in largul lor, in zilele cu cod rosu de canicula. Atunci cand nu sunt plecati in vacanta, ei evita zapuseala cu ajutorul unor profile din lemn care arunca fiecare camera intr-un con de umbra, pana la asfintit. Si daca tot nu e de ajuns, o plimbare prin padurea din jurul acestui complex este suficienta pentru a se delecta in aer curat, departe de orice surse de poluare.

 

2010_07_28 Eco Apartamente_2

Comentarii

Radu Timofte

Elvetia !!! si la noi incepe putin cate putin …. dar ne mai trebuie inca 30 ani prob. deacum inainte …sa ajungem la o asfel de mentalitate.

1.08.2010

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite