poza1

TAMS, primul soft inteligent care elimina intarzierile avioanelor din aeroporturi

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 29.06.2012   |   
0 comentarii

Alimentarea cu combustibil a aeronavelor, transferul bagajelor din cala avionului catre terminale, operatiunile de boarding, programarea decolarilor si a aterizarilor, gestionarea pasagerilor si a documentelor inainte de imbarcare si dupa debarcare sunt operatiuni gestionate de diversi specialist si care fac parte din rutina zilnica de pe aeroporturi. Toate aceste activitati sunt descentralizate si au efect direct asupra punctualitatii zborurilor.

Vestea buna e ca specialistii de la Siemens au dezvoltat un sistem care, pe langa agregarea tuturor activitatilor specifice unui aeroport intr-un sigur centru de comanda, permite un management optim al zborurilor, precum si economii substantiale de resurse.

Practic, Total Airport Management Suite (TAMS) integreaza sistemele IT din toate departamentele implicate in traficul aerian intr-un singur centru de comanda. O interfata video dedicata arata informatii detaliate despre orice activitate petrecuta pe aeroport, astfel incat datele critice si urgentele ies usor in evidenta.

Astfel, toti specialistii care urmaresc interfata TAMS au acces in timp real la orice se petrece in aria lor de activitate, impreuna cu recomandari optimizate rapid. De exemplu, situatiile in care valiza unui pasager este uitata intr-un terminal sunt programate in sistem, iar responsabilii sunt alertati instantaneu.

Deciziile controlorilor de trafic sunt integrate in program, iar avioanele nu ies de sub incidenta programului pana cand nu se desprind de pe pista. Rezultatul consta in faptul ca timpul de asteptare al aeronavelor care decoleaza sau aterizeaza intr-un aeroport s-a redus cu un minut. Doar aceasta imbunatatire duce la reducerea semnificativa a emisiilor de dioxid de carbon din perimetrul aeroportuar.

Dezvoltarea sistemului TAMS a fost posibila cu sustinerea Ministerului Federal German al Economiei si Tehnologiei, a Centrului Aerospatial German si a aeroportului din Stuttgart. In prezent, programul redenumit SIAMOS (initialele vin de la Siemens Airport Management and Operations Suite) este perfect functional pe aeroportul Munster-Osnabruck din Germania.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite