Tehnica, arta si-un pic de mister

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 23.11.2009   |   
8 comentarii

2009_11_19_Medicina_viitorului_Tehnica_arta_si-un_pic_de_misterCand tehnica este de partea ta si inovatiile medicale de ultima ora isi gasesc corespondenta in volumul de pacienti multumiti, urmatoarea provocare este, fara indoiala, cea artistica.

 

Te-ai gandit totusi ca intr-o expozitie, principalul element de interes pot fi imagini scene reale de viata exprimate prin produse de bio-tehnologie, medicina si stiinte neuronale?

 

Daca in trecut neurologii se limitau la analiza si tratarea functiilor creierului, acum acesti specialisti au dotarile necesare pentru a cerceta ganduri, perceptii, emotii si modul in care functioneaza inteligenta.

 

Intr-un astfel de context, Prof. Dr. Franz Fellner a interpretat corespondenta dintre tehnica si arta folosind un tomograf cu rezonanta magnetica Siemens. In acest fel, fotoggrafiile medicale ale sportivului Roman Wallner au devenit opera de arta, fiind expuse la Spitalul Municipal din Linz.

 

In plus, vizitatorii interesati pot chiar fi scanati intr-un tomograf cu rezonanta magnetica de la Siemens. Ulterior, imaginile rezultate pot fi transmise printr-o linie directa centrului Ars Electronica, pentru a fi prelucrate artistic pe calculator.

 

Pentru cei care n-au avut pana in prezent sansa de a explora imaginile stiintelor vietii, in cadrul vernisajului au fost deschise patru laboratoare specializate: BrainLab, BioLab, RoboLab si FabLab.

 

BrainLab – expune anatomia neuronala a ochiului uman, procesul vederii, precum si perspective asupra viitorului in cercetarea creierului;

 

RoboLab – face vizibili roboti din zilele noastre – varfuri tehnologice, cum ar fi Halluc II – un robot cu opt picioare, Mertz – un robot extreme de prietenos si Geminoid – un android aproape identic cu creatorul sau, prof. Ishiguro.

 

BioLab – ofera vizitatorilor posibilitatea de a clona orhideea perfecta. Isi pot privi celulele corpului si, cu ajutorul HoloMan, pot privi in interiorul corpului unui om.

 

FabLab – reda posibilitatea de a descarca piese vestimentare sau de mobilier, din retea si iti ofera tot ce ai nevoie pentru a crea o reprezentare 3D coordonata doar de imaginatia ta.

Comentarii

online

cititi blog-ul intreg, destul de bine

18.12.2009

Andrei

E un context in care vorbim despre cercetare si o perspectiva artistica. Parerea mea este ca astfel de initiative trebuie incurajate, intrucat dau perspective noi si creative acestui domeniu.

14.12.2009

alex

ba da, pentru ca e singura metoda prin care se pot trage anumite concluzii in legatura cu transmiterea de informatii. dar de aici pana la a spune, ca in articol, ca se cerceteaza modul in care functioneaza inteligenta, asa cum e scris in articol, e foarte mult spus. de-asta eram destul de sicanat de bucata aia din articol, pentru ca stiinta nu a evoluat in domeniul asta atat de mult pe cat se lasa sa se creada in documentarele de pe discovery si de prin alte parti. a evoluat mult, dar in momentul in care se va descoperi cum este codata informatia in creier, deja se vor putea produce pe bune si forme de existenta cu o activitate complexa, care sa nu se limiteze doar la a mimetiza actiuni umane

11.12.2009

Dan Santimbreanu

@Alex – cercetarea nu presupune si masurare fizica?

10.12.2009

alex

si eu ce am zis mai sus? mai mult de atat nu se poate cerceta, adica fizic si chimic. gandurile sunt codificate ca informatie, asta este premiza de la care pleaca orice model de programare neuronala (vezi gramaticile generate, ca model de studiu al creierului. o resursa importanta: Gheorghe Paun, cercetator in domeniul calculului cu membrane celulare). asa ca e o mica prostioara sa spui ca se pot cerceta ganduri, cand de fapt se pot face niste masuratori fizice si cam atat. se pot propune modele de intelegere a functionarii, dar asta este deja ce am spus mai sus: se pleaca de la premiza ca informatia este codificata intr-un anumit fel. deci afirmatia mea se sustine. cred ca research-ul ar trebui sa-l faceti voi

10.12.2009

Catalin Iscaru

fa un research pe net inainte sa etichetezi. se pot masura gandurile printr-un RMN molecular ca intensitate dar ele nu pot fi codificate ca informatie

9.12.2009

alex

“Daca in trecut neurologii se limitau la analiza si tratarea functiilor creierului, acum acesti specialisti au dotarile necesare pentru a cerceta ganduri, perceptii, emotii si modul in care functioneaza inteligenta” – zau?:) deocamdata s-a descoperit ce se intampla la nivel chimic si electric cand se formeaza gandurile, dar nu s-a descoperit cum este codificata informatia in momentul transmiterii. altfel, pana acum puteam citi gandurile celorlalti:) si cum se cerceteaza modul in care functioneaza inteligenta, daca nu stim cum e codata informatia? parerea mea e ca articolul e scris destul de veleitar

9.12.2009

Tatiana Iurco

Ce inovatie creata de natura umana pentru omenire….exceptionala descoperire..!

24.11.2009

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite