Tequila Sunrise 2.0: De la alcool, la bioetanol

Autor: Hitechpedia Guru   |   
Data: 08.08.2011   |   
0 comentarii

agaveCocktailul care a inspirat mai multe generatii de artisti, de la Mel Gibson si Michelle Pfeifer in filmul ‘Tequila Sunrise’ din 1988 si de la Eagles pana la Cypress Hill care au inregistrat hituri cu acelasi nume, isi trage originile din SUA anilor ’30. Tequila, in schimb, a pus Mexicul pe harta celor mai apreciate bauturi alcoolice din toata lumea, inca din secolul al XVII-lea. Acum, in 2011, mai multi cercetatori au gasit o alta modalitate de a folosi plantele de agave, din care este facuta aceasta bautura: productia de bioetanol.

 

Avantajele unui astfel de demers sunt cel putin notabile. In primul rand pentru ca pot creste in zone marginase sau de desert, fara sa afecteze terenurile cu potential agricol. Un alt plus consta in faptul ca pot reprezenta o alternativa reala si chiar mai putin costisitoare decat plantatiile de porumb care, cel putin in SUA, goana dupa etanol astfel produs a crescut pretul cerealelor.

 

Acum hai sa aruncam un ochi si pe cifre. Conform ultimelor teste realizate de cercetatori a reiesit ca etanolul rezultat din plantele de agave a emis cel mult 35 grame de carbon la fiecare megajoul de energie consumat. Altfel spus, un potential avantaj comercial si mai ales ecologic, fata de etanolul obtinut din porumb care elibereaza pana la 85 g/MJ si combustibilii conventionali care, in medie, emit la ardere cate 100 g/MJ.

 

In concluzie, dincolo de micul deliciu exotic si zambete complice, plantele de agave au toate sansele sa cucereasca primul loc in topul celor mai eficiente plantatii pentru obtinerea de etanol, la nivel mondial. Numai daca ne gandim ca, anual, mai bine de 300 de milioane de agave sunt taiate pentru a produce alte zeci de milioane de sticle de tequila, ideea unei productii auxiliare pentru energie verde si, inca o data, a unui consum responsabil de alcool, nu pare deloc rea.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite