poza1

The Crystal: Cel mai bun exemplu de dezvoltare urbana durabila

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 21.09.2012   |   
0 comentarii

Ti-ai imaginat vreodata cum ar putea arata un program de dezvoltare durabila in orasul tau? Daca esti in cautarea unui indiciu real, te invitam sa vizitezi The Crystal, cea mai mare expozitie din lume dedicata oraselor viitorului, deschisa de Siemens la Londra.

In centrul eco-friendly deschis la Royal Victoria Docks gasesti un centru de inovatie, unul dedicat celor mai avansate tehnologii din domeniu, o platforma de dialog urban si un centru de conferinte. Insa ceea ce iti va atrage atentia instantaneu este cladirea care gazduieste aceasta expozitie, construita pe o suprafara de 2.000 de metri patrati si care seamana cu un cristal negru.

Toate suprafetele exterioare au fost montate astfel incat in interior sa patrunda cat mai multa lumina naturala, pastrand in acelasi timp o umbra permanenta in zonele unde aceasta lumina nu-i tocmai binevenita. Suplimentar, instalatiile inteligente pentru iluminat de la Osram monitorizeaza permanent luminozitatea din interior, activand lumina artificiala doar atunci cand este neaparat nevoie.

Energia este asigurata doar cu resurse locale, toate regenerabile: panourile fotovoltaice de pe acoperis asigura o parte din electricitate si, impreuna cu o pompa termica geotermala incalzesc apa folosita in grupurile sanitare si in bucatarie. Totodata, aceeasi pompa geotermala situata imediat sub cladire incalzeste pavilionul expozitional in timpul iernii si il racoreste in sezonul cald.

Pana si apa de ploaie este preluata si stocata intr-un bazin subteran, iar apoi e tratata pentru a fi folosita ulterior ca apa potabila. Apoi apa folosita e recolectata, purificata si refolosita pentru toalete si pentru udarea plantelor. Si, pentru a pastra conditii optime pentru toti vizitatorii, fiecare incapere din The Crystal e prevazuta cu senzori care detecteaza numarul oamenilor dinauntru si ajusteaza automat incalzirea si ventilatia.

Pentru pavilionul expozitional The Crystal Siemens a investit circa 35 de milioane de euro. Ulterior, prin certificarile ‘LEED Platinum’ si ‘BREEAM Outstanding’, edificiul va deveni, oficial, cel mai bun exemplu de constructie complet sustenabila, din lume.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite