The Orbit – masina de spalat care curata hainele doar cu gheata uscata

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 21.02.2012   |   
0 comentarii

dry iceUita de consumul de mare de energie, detergent, apa, multitudinea de programe de spalare si petele dificile. In viitor, masinile de spalat vor fi atat de avansate tehnologic si de silentioase, incat curatarea hainelor ar putea deveni o activitate pe cat de simpla, pe atat de rapida si prietenoasa fata de mediul inconjurator.

 

Designerul industrial francez Elie Ahovi a realizat un concept de masina de spalat care curata hainele doar pe baza de campuri electrice si gheata uscata. Iata cum functioneaza: inelul pe care il vezi contine baterii si circuitele electrice aferente. In centru se afla amplasat un tambur sferic fabricat dintr-un metal supraconductor racit la o temperatura extrema cu ajutorul azotului lichid, in care pui hainele.

 

Datorita rezitivitatii electrice egale cu zero, acest tambur pluteste in interiorul inelului cu baterii. Mai departe, gheata uscata, nimic altceva decat dioxid de carbon in stare solida, este transformata in gaz fara a mai trece in stare lichida si apoi improscata peste hainele murdare. Dioxidul de carbon reactioneaza cu praful si petele de pe haine, eliminandu-le complet.

 

Dupa ce acest proces a fost indeplinit, reziduurile sunt colectate intr-un recipient special, iar dioxidul de carbon e aspirat de subansamblele tamburului si retransformat in gheata uscata.

 

Pentru ca prototipul The Orbit functioneaza in baza unui circuit inchis, nu sunt inregistrate niciun fel de pierderi de electricitate si nici emisii de dioxid de carbon. Ba mai mult, bateriile se reincarca in timpul functionarii masinii de spalat high-tech, prin energia cinetica dezvoltata de miscarea tamburului.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite